Pulmološki dani okupili 250 stručnjaka

Danijela Stokanić
Pulmološki dani okupili 250 stručnjaka

Jahorina - Dvodnevni stručni skup pod nazivom "Majski pulmološki dani", koji je juče počeo na Jahorini, okupio je 250 stručnjaka iz BiH, regiona i Evrope.

Na 24. po redu skupu, koji organizuje Udruženje pulmologa/pneumoftiziologa RS uz pomoć Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS, ljekari iz ove i drugih oblasti, između ostalog, prezentovaće naučne, stručne i revijalne radove.

Osim toga, planirana je promocija modernijeg pristupa pulmološkoj nauci kroz edukativne radionice, kao i mini-simpozijumi koje će podržati farmaceutska kompanija.

Predsjednik Udruženja pulmologa/pneumoftiziologa RS Mirko Stanetić kazao je da je skup okupio mnogo više učesnika nego ranijih godina.

- Prvi "Majski pulmološki dani"u održani su 1992. godine i tada su na ovom skupu bili samo pulmolozi, a danas su sa nama i defektolozi, kardiolozi, torakalni hirurzi, patolozi, fiziolozi i drugi stručnjaci iz medicine. To dokazuje da je ovaj događaj prerastao u ozbiljan skup, koji je praćen i međunarodno priznatim časopisom "Respiratio" - rekao je Stanetić.

Dodao je da ljekari jedino na ovom skupu mogu da izlažu svoje originalne radove, zbog čega on i jeste jedinstven.

- U večernjem dijelu skupa biće predstavljene promjene u smjernicama za liječenje masovnih nezaraznih bolesti u oblasti pulmologije, a to su opstruktivna bolest pluća i astma. U svim ovim aktivnostima učestvovaće eminentni stručnjaci iz zemlje i Evrope - istakao je Stanetić.

On smatra da će do 2030. godine opstruktivna bolest pluća, koja kod bolesnika izaziva gušenje i otežano disanje, biti treći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. To je bolest koja danas utiče na druga tkiva i organe, pa se manifestuje u obliku osteoporoze, slabosti srca, gubitka tjelesne mase, pojave dijabetesa, osjećaj gušenja…

- Treća najčešća plućna bolest je karcinom pluća, koja ubjedljivo najčešće pogađa muškarce, a u posljednje vrijeme se javlja i kod žena - kazao je Stanetić.

Skup pulmologa dogodine će biti održan u Banjaluci.

Mreža

Godišnje kroz Kliniku za plućne bolesti UKC RS, kad su u pitanju maligne bolesti pluća, prođe više od 1.000 ljudi, dok je na godišnjem nivou preživljavanje manje od pet odsto.

Zahvaljujući dobro organizovanoj Klinici za plućne bolesti UKC-a i mreži bolničkih pulmoloških odjeljenja i porodične medicine, pulmološka zdravstvena zaštita dostupna je i adekvatna u cijeloj Srpskoj.

Najčešće plućne bolesti:

- opstruktivna bolest pluća

- astma

- karcinom pluća

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana