Птице уништавају рибу, ловци крећу у хајку

Милијана Латиновић
Птице уништавају рибу, ловци крећу у хајку

Бањалука - Корморани већ мјесецима уништавају рибу у ријекама широм Републике Српске, због чега ловци за викенд најављују прву хајку на ове птице грабљивице.

Секретар Спортско-риболовног савеза РС Милорад Живковић каже да рибари не памте да је икада раније било више корморана на ријекама у Српској, а највећа најезда ових грабљивица примијећена је на Врбасу, Босни и Неретви, које су, како каже, већ опустошене.

- Сматрамо да су корморани у наше крајеве стигли преко Саве из Хрватске. Тамо их је много па их растјерују на све могуће начине, па чак и противградном опремом. Да ли је то дозвољено у ЕУ није на нама да расправљамо - рекао је Живковић.

Додао је да су рибарима једина нада ловци са којима су  договорили селективни одстрел корморана.

- Морамо стати украј овој пошасти која је опустошила наше ријеке. Ако се овако настави, рибари неће имати шта тражити на ријекама у наредне три године. У Врбањи нема више клена. Рибе које су велике и које корморан не може прогутати, загризе их и када полети испусти из кљуна. Ловци су нам једини спас - истакао је Живковић и додао да се у Врбас годишње испусти око 150.000 јединки млађи пастрмке, те да је то посластица за корморане.

Колико су ове грабљивице узеле маха, најбоље говори чињеница да не презају више ни од рибара који пецају уз ријеку, а према ријечима очевидаца залазе и под мостове.

Секретар Ловачког савеза РС Живко Лазић потврдио је да ће се ловци и риболовци заједничким снагама ухватити у коштац против штеточина које уништавају рибљи фонд.

- Већ за викенд планирамо прву акцију лова на корморане, која ће највјероватније бити организована на ријеци Врбас. Грабљивицу је немогуће истријебити, али ћемо покушати бар да смањимо број штеточина тамо гдје их је највише - рекао је Лазић и додао да корморана има и на ријекама Дрини и Сави.

Додаје да на свим подручјима гдје је забиљежена најезда корморана постоје организована ловачка удружења, која су радо прихватила да помогну рибарима и самим тим сачувају биљни и животињски свијет на ријекама у Српској.

Осим у Српској, велики број ових птица, које још називају и „црна смрт“ за рибе, примијећен је и на ријекама у ФБиХ.

Сарадња

Милорад Живковић каже да је један од закључака састанка са представницима Ловачког савеза РС и сарадња између рибочувара и ловочувара.

- Договорили смо да локалитете које сматрамо да су угрожени надгледамо и једни и други. Ловци могу лако примијетити недозвољени излов рибе, јер су ловачке страже често уз ријеке - рекао је Живковић.

Чињенице о корморанима

- Из Кине довезени у Европу у 17. вијеку

- Дневно поједу пола килограма рибе или 160 килограма годишње

- Претпоставља се да је у Европи око 1,5 милиона јединки

- Један пар годишње излеже и до шест птића

- Гнијезди се у јатима од 50 парова на високом дрвећу уз воду

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана