Psihički problemi tjeraju nastavnike iz učionica

Danijela Stokanić
Psihički problemi tjeraju nastavnike iz učionica

Banjaluka - Zavod za medicinu rada i sporta Republike Srpske u protekle dvije godine utvrdio je da je sedam nastavnika, uglavnom onih koji su zaposleni u osnovnim školama, nesposobno za rad zbog psiholoških i psihijatrijskih oboljenja.

Kako su objasnili u ovom zavodu, radi se o kadru iz škola na području banjalučke regije, gdje je lani pregledano oko 3.000 prosvjetnih radnika.

- Nesposobno za rad prošle godine bilo je četvoro prosvjetnih radnika, za jedno više u odnosu na 2016. kada je pregledano njih 2.600, dok su godinu ranije svi bili sposobni za rad  - kazali su Zavodu za medicinu rada.

Potpredsjednik Aktiva osnovnih škola banjalučke regije Dušan Mišljenović kaže da se sistematski pregledi rade svake godine u avgustu, uoči početka školske godine.

- Iz godine u godinu posao nastavnika je sve stresniji. Okruženje u kojem dijete posljednjih godina odrasta je mnogo drugačije u odnosu na prethodna vremena, što se i te kao vidi po atmosferi na nastavi, koju ne podnose svi isto. Neželjene situacije koje se dese za vrijeme nastave odražavaju se na zdravlje pojedinih nastavnika i profesora - kazao je Mišljenović.

Dodao je da se nastavnici koji počnu da se "sumnjivo" ponašaju za vrijeme školske godine odmah šalju na vanredni ljekarski pregled.

- Najčešće se radi o privremenim nesposobnostima, tako da se ljudi upućuju na liječenje. U zavisnosti od stepena oboljenja, neki nastavnici se iz učionica premještaju na drugo radno mjesto, osim u slučajevima kada ljekarska komisija propiše da se radi o trajnoj zabrani - rekao je Mišljenović.

Predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina Milica Perković istakla je da je zakonska obaveza direktora škola da jednom godišnje organizuje sistematske pregled za zaposlene koji su u kontaktu sa đacima.

- Za sada nemam informacija da je na području naše regije bilo nastavnika za koje je utvrđeno da su nesposobni za rad zbog psiholoških i psihijatrijskih oboljenja. Kada su u pitanju druga oboljenja, koja takođe podliježu sistematskom pregledu, često se dešava da nastavnici neko vrijeme odsustvuju - kazala je Perkovićeva.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Bijeljina Duško Đurić kazao je da je bilo slučajeva da je poslije redovnog sistematskog pregleda preporučeno da pojedinci obave dodatne pretrage.

- Ovaj posao traži veliku odgovornost profesora, koji različito reaguju na pritisak - kazao je Đurić, ne želeći da otkrije da li je na području ove regije bilo profesora sa psihološkim i psihijatrijskim oboljenjima jer je to, kako kaže, poslovna tajna.

Psiholog Aleksandar Milić smatra da se poremećaji ličnosti javljaju kod svih profesija, a najčešća su depresija i psihoza, koja je nepodnošljiva u nastavi.

- Smatram da škole nedovoljno rade na edukaciji i treninzima nastavnika zahvaljujući kojima bi oni, između ostalog, naučili kako prevazići određene izazove. Kod nekih nastavnika sam primijetio da se žale da ne mogu da izdrže na nastavi jer su učenici sve slobodniji - kazao je Milić.

Dodao je da se učenici koji imaju previše slobodnog vremena počinju neprimjereno ponašati, te da su nastavnici ti koji treba da ih motivišu za rad.

- Nekad su nastavnici veći izvor trauma kod djece nego obrnuto - kaže Milić.

2017. godina

-  3.000 pregleda

-  četvoro nesposobno za rad

2016. godina

-  2.600 pregleda

- troje nesposobno za rad

2015. godina

- 1.200 pregleda

- svi sposobni za rad

*Broj pregleda i mišljenje Zavoda za medicinu rada na području banjalučke regije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana