Psihički poremećaji muče veliki broj stanovnika

M. L.
Psihički poremećaji muče veliki broj stanovnika

Banjaluka - Psihički poremećaji su među vodećim zdravstvenim problemima savremenog svijeta, zbog čega ovim pacijentima treba posvetiti posebnu pažnju, ističu stručnjaci.

- U prvih šest mjeseci ove godine, u Centru za mentalno zdravlje u Domu zdravlja Banjaluka pomoć je zatražilo 15.339 pacijenata. Njih 824 su zatražili pomoć prvi put, a 28 pacijenata upućeno je na hospitalizaciju - istakla je načelnik Centra za mentalno zdravlje neuropsihijatar dr Tamara Balaban.

Dodala je da je 30 odsto aktivnosti Centra usmjereno na prevenciju i očuvanje mentalnog zdravlja i izvan prostorija Centra, u školama, mjesnim zajednicama i domovima za njegu starih. Centar u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS i ove godine obilježiće Svjetski dan mentalnog zdravlja sa temom "Dostojanstvo".

- Cilj obilježavanja je širenje poruke kako osobe sa poremećajima u mentalnom zdravlju imaju pravo da žive dostojanstveno - naglasila je Balabanova.

Iz Doma zdravlja ističu da stručna podrška ljudima koji proživljavaju probleme mentalnog zdravlja treba da postane jedan od najvećih javno-zdravstvenih izazova našeg vremena.

- Danas su otvorene telefonske linije Centra za mentalno zdravlje za stanovništvo, da bi u periodu od 10 do 18 časova mogli zatražiti savjete psihijatara, psihologa ili socijalnih radnika - rekli su u Domu zdravlja.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, Centar će sutra na Trgu Krajine u Banjaluci sa svojim profesionalnim kadrom dijeliti savjete i letke, a štićenici Centra izložiće svoje radove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana