Pšenici duplo kraća brazda

Marijana Miljić
Pšenici duplo kraća brazda

Banjaluka - Jesenja sjetva je u punom jeku širom Republike Srpske, ali ratari najavljuju da će ove godine biti zasijano duplo manje pšenice nego lani.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da je u jesenjoj sjetvi bilo zasijano 40.000 hektara, a da će ove godine pod pšenicom biti 20.000 hektara.

- Osnovni razlog smanjenja jeste strah ratara od novih vremenskih nepogoda, jer su poplave u maju i avgustu uništile veliki dio površina pod pšenicom. Osim toga i niska otkupna cijena ove žitarice koči ratare da zasiju više oranica pšenicom - kazao je Usorac.

On je dodao da su cijene repromaterijala za sjetvu na prošlogodišnjem nivou.

- Za kilogram pšenice i trava za sjetvu potrebno je izdvojiti 0,80 maraka. Takođe i cijena đubriva, ali i nafte, nije se mijenjala u odnosu na jesenju sjetvu 2013. godine - kazao je Usorac.

Predsjednik Saveza Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković je rekao da ratarima trenutno na ruku idu vremenske prilike.

- Ratari će svakako smanjiti usjeve pod pšenicom, jer su predviđanja da će i dogodine, kao i prethodnih godina, otkupna cijena hljebnog žita biti niska - kazao je Marinković i dodao da će ove godine jesenju sjetvu olakšati otpis dugova za preuzeto đubrivo ratara u 2012. godini i isplata određenih podsticaja.

Rukovodilac ratarske proizvodnje u Poljoprivrednom dobru "Semberija" Čedomir Stojanović rekao je da je na parcelama ovog dobra počela sjetva na površini od oko 1.100 hektara.

- Uljana repica već je zasijana na 290 hektara, a u toku je sjetva ječma na 200 hektara, te pšenice na 720 hektara - rekao je Stojanović i dodao da su zadovoljni prinosom kukuruza čija je žetva završena.

Hljeb

Poljoprivrednici kažu da zbog manje zasijanih površina pšenicom u Srpskoj iduće godine ne bi trebalo da dođe do poskupljenja brašna, a samim tim i hljeba.

- Najveće količine pšenice uvozimo iz Srbije i Mađarske, tako da će konačnu cijenu hljebnog žita diktirati tržišta ovih zemalja - kazali su poljoprivrednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana