Пшеници дупло краћа бразда

Маријана Миљић
Пшеници дупло краћа бразда

Бањалука - Јесења сјетва је у пуном јеку широм Републике Српске, али ратари најављују да ће ове године бити засијано дупло мање пшенице него лани.

Предсједник Удружења пољопривредника и мљекара РС Владимир Усорац каже да је у јесењој сјетви било засијано 40.000 хектара, а да ће ове године под пшеницом бити 20.000 хектара.

- Основни разлог смањења јесте страх ратара од нових временских непогода, јер су поплаве у мају и августу уништиле велики дио површина под пшеницом. Осим тога и ниска откупна цијена ове житарице кочи ратаре да засију више ораница пшеницом - казао је Усорац.

Он је додао да су цијене репроматеријала за сјетву на прошлогодишњем нивоу.

- За килограм пшенице и трава за сјетву потребно је издвојити 0,80 марака. Такође и цијена ђубрива, али и нафте, није се мијењала у односу на јесењу сјетву 2013. године - казао је Усорац.

Предсједник Савеза Удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић је рекао да ратарима тренутно на руку иду временске прилике.

- Ратари ће свакако смањити усјеве под пшеницом, јер су предвиђања да ће и догодине, као и претходних година, откупна цијена хљебног жита бити ниска - казао је Маринковић и додао да ће ове године јесењу сјетву олакшати отпис дугова за преузето ђубриво ратара у 2012. години и исплата одређених подстицаја.

Руководилац ратарске производње у Пољопривредном добру "Семберија" Чедомир Стојановић рекао је да је на парцелама овог добра почела сјетва на површини од око 1.100 хектара.

- Уљана репица већ је засијана на 290 хектара, а у току је сјетва јечма на 200 хектара, те пшенице на 720 хектара - рекао је Стојановић и додао да су задовољни приносом кукуруза чија је жетва завршена.

Хљеб

Пољопривредници кажу да због мање засијаних површина пшеницом у Српској идуће године не би требало да дође до поскупљења брашна, а самим тим и хљеба.

- Највеће количине пшенице увозимо из Србије и Мађарске, тако да ће коначну цијену хљебног жита диктирати тржишта ових земаља - казали су пољопривредници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана