Prvo povećanje prihoda, pa plata

Srna
Prvo povećanje prihoda, pa plata

Banjaluka - Ministar saobraćaja i veza Srpske Neđo Trninić izjavio je da radnici “Željeznica RS” za sada mogu računati na povećanje plata samo u onom iznosu koji proističe iz mjera Vlade, odnosno putem povećanja neoporezivog dijela dohotka.

Trninić je juče na sastanku sa rukovodstvom i predstavnicima sindikata “Željeznica” naglasio da je za svako drugo povećanje plata neophodno povećanje izvornih prihoda preduzeća.

- Sindikati ta pitanja moraju dogovarati sa upravom preduzeća, a Vlada i Ministarstvo saobraćaja će podržati njihov dogovor - rekao je Trninić. Dodao je da je bilo riječi i o procesu restrukturiranja “Željeznica”, te izrazio očekivanje da će početkom septembra biti operativna sredstva Svjetske banke namijenjena za ovaj proces.

- Od 2011. broj radnika u ŽRS-u smanjen je za 1.100, a od početka restrukturiranja 1. marta za 500, što je i predviđeno ovim procesom - pojasnio je Trninić i dodao da je na sastanku dogovoreno da se sa mrtve tačke pokrene procedura potpisivanja kolektivnog ugovora i određenih pravilnika.

Direktor ŽRS-a Dragan Savanović rekao je da će nakon završetka dijela restrukturiranja koji se odnosi na izmirenje obaveza prema radnicima, te dugovanja za poreze i doprinose, biti moguće dio sredstava usmjeriti na povećanje primanja radnika.

Predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila Goran Čamdžić naglasio je da radnici traže vraćanje primanja na nivo od prije deset godina.

- Kvalifikovani radnici u ŽRS-u imaju primanja ispod najniže plate u Srpskoj, a takvih je skoro trećina. Povećanjem plate od 20 odsto i dalje bi imali mnogo niže plate od radnika svih drugih javnih preduzeća - napomenuo je Čamdžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana