Прво повећање прихода, па плата

Срна
Прво повећање прихода, па плата

Бањалука - Министар саобраћаја и веза Српске Неђо Трнинић изјавио је да радници “Жељезница РС” за сада могу рачунати на повећање плата само у оном износу који проистиче из мјера Владе, односно путем повећања неопорезивог дијела дохотка.

Трнинић је јуче на састанку са руководством и представницима синдиката “Жељезница” нагласио да је за свако друго повећање плата неопходно повећање изворних прихода предузећа.

- Синдикати та питања морају договарати са управом предузећа, а Влада и Министарство саобраћаја ће подржати њихов договор - рекао је Трнинић. Додао је да је било ријечи и о процесу реструктурирања “Жељезница”, те изразио очекивање да ће почетком септембра бити оперативна средства Свјетске банке намијењена за овај процес.

- Од 2011. број радника у ЖРС-у смањен је за 1.100, а од почетка реструктурирања 1. марта за 500, што је и предвиђено овим процесом - појаснио је Трнинић и додао да је на састанку договорено да се са мртве тачке покрене процедура потписивања колективног уговора и одређених правилника.

Директор ЖРС-а Драган Савановић рекао је да ће након завршетка дијела реструктурирања који се односи на измирење обавеза према радницима, те дуговања за порезе и доприносе, бити могуће дио средстава усмјерити на повећање примања радника.

Предсједник Самосталног синдиката одржавања шинских возила Горан Чамџић нагласио је да радници траже враћање примања на ниво од прије десет година.

- Квалификовани радници у ЖРС-у имају примања испод најниже плате у Српској, а таквих је скоро трећина. Повећањем плате од 20 одсто и даље би имали много ниже плате од радника свих других јавних предузећа - напоменуо је Чамџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана