Prvo analiza, pa vkonkretne mjere demografske obnove

V. K.
Prvo analiza, pa vkonkretne mjere demografske obnove

Banjaluka - Nadležne institucije u Republici Srpskoj započele su pripreme za pokretanje nacionalnog programa demografske obnove koji je najavljen kao jedan od prioritetnih ciljeva kojima će se vlast baviti u predstojećem periodu.

Prvi pripremni sastanak održan je u petak u Palati Republike gdje su se za istom stolom kod predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović našli ministri, predstavnici Senata i drugih institucija, profesori i demografi. Cvijanovićeva je istakla da je neophodno pronaći najbolja rješenja za pitanja emigracije i migracije stanovništva u Srpskoj, a na sastanku je, kako je saopšteno iz njenog kabineta, dogovoreno formiranje ekspertskog i operativnog tima koji će definisati i predložiti sistemske mjere koje bi kratkoročno i dugoročno dale efekte u demografskoj obnovi Srpske.

Demograf Stevo Pašalić izjavio je da će u narednih mjesec dana biti sačinjena demografska analiza s ciljem izrade mjera populacione politike.

- Ljudi iz struke i ministri u Vladi Srpske sačiniće ovu analizu. Imamo mnogo otvorenih pitanja, među kojima su migracije, ali i dispariteti prisutni u prostornom razvoju - rekao je Pašalić nakon sastanka.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Jasmin Komić istakao je da je za validne demografske analize važno imati pouzdane i sveobuhvatne podatke, dok je univerzitetski profesor Milimir Mučibabić rekao da mora biti pospješena demografska slika u Republici Srpskoj, jer je ovo jedan od osnovnih problema s kojima se društvo suočava.

O demografiji je u petak pričao i premijer Radovan Višković prilikom posjete Trebinju, a podvukao je da su sve aktivnosti koje sprovodi Vlada usko povezane sa demografskom politikom i programom obnove.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana