Prvi smrtni slučaj od gripa u RS

D. S.
Prvi smrtni slučaj od gripa u RS

Banjaluka - U Republici Srpskoj prijavljen je prvi smrtni slučaj teške respiratorne infekcije pacijenta koji je bio pozitivan na influencu B, odnosno grip.

Ovaj smrtni slučaj prijavljen je u drugoj sedmici januara u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS, a riječ je o bolesniku srednje životne dobi koji je osim influence B, imao i slabost drugih organa, odnosno druga pridružena oboljenja.

- Od početka januara do petka liječeno je šest pacijenata sa znacima teške respiratorne infekcije - rekli su u UKC-u.

Kako su objasnili u Institutu za javno zdravstvo RS, u drugoj sedmici januara, kada su vladale ekstremne hladnoće, domovi zdravlja su prijavili 3.991 akutnu respiratornu infekciju, dok je oboljenja sličnih gripu registrovano 1.369.

- U bolnicama u istoj sedmici prijavljen je jedan slučaj teške respiratorne infekcije, koji je zahtijevao hospitalizaciju i to iz Bolnice Foča. Od početka sezone prijavljeno je ukupno deset teških respiratornih infekcija - saopšteno je iz Instituta.

Simptomi gripa su groznica, bolovi u mišićima, glavobolja s vrlo čestim bolovima oko ili iza očiju, te temperatura koja se u prva tri dana najčešće kreće između 38 i 39,5 stepeni. Ljekari savjetuju primjenu mjera lične, a posebno respiratorne higijene kao i higijene prostora u kojem se živi i radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana