Први смртни случај од грипа у РС

Д. С.
Први смртни случај од грипа у РС

Бањалука - У Републици Српској пријављен је први смртни случај тешке респираторне инфекције пацијента који је био позитиван на инфлуенцу Б, односно грип.

Овај смртни случај пријављен је у другој седмици јануара у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС, а ријеч је о болеснику средње животне доби који је осим инфлуенце Б, имао и слабост других органа, односно друга придружена обољења.

- Од почетка јануара до петка лијечено је шест пацијената са знацима тешке респираторне инфекције - рекли су у УКЦ-у.

Како су објаснили у Институту за јавно здравство РС, у другој седмици јануара, када су владале екстремне хладноће, домови здравља су пријавили 3.991 акутну респираторну инфекцију, док је обољења сличних грипу регистровано 1.369.

- У болницама у истој седмици пријављен је један случај тешке респираторне инфекције, који је захтијевао хоспитализацију и то из Болнице Фоча. Од почетка сезоне пријављено је укупно десет тешких респираторних инфекција - саопштено је из Института.

Симптоми грипа су грозница, болови у мишићима, главобоља с врло честим боловима око или иза очију, те температура која се у прва три дана најчешће креће између 38 и 39,5 степени. Љекари савјетују примјену мјера личне, а посебно респираторне хигијене као и хигијене простора у којем се живи и ради.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана