Први случај морбила у Српској

Срна
Први случај морбила у Српској

Бањалука - Институту за јавно здравство Републике Српске од почетка ове године пријављен је и лабораторијски потврђен један случај оболијевања од малих богиња, саопштено је из овог института.

Институт свакодневно прати ситуацију на подручју Републике Српске и Федерације БиХ, поготово након што је у Кантону Сарајево проглашена епидемија морбила гдје је од почетка године пријављено 113 обољелих.

Будући да је обухват вакцинацијом против морбила, рубеле и паротитиса /МРП/ посљедњих година у Републици Српској био нижи од неопходних 95 одсто, /у прошлој је износио 83,4 одсто, годину раније 83 одсто, а у 2016. години 74 одсто/, из Института наглашавају да је неопходно интензивирати мјере за спречавање ширења болести.

У вези са тим упућени су дописи домовима здравља, приватним амбулантама породичне медицине и приватним педијатријским амбулантама у Републици Српској.

“Мале богиње су врло заразна вирусна болест, која се преноси капљичним путем. Пад квалитета колективног имунитета и пораст броја осјетљивих особа представљају пријетњу од поновног епидемијског јављања болести”, наводи се у саопштењу.

Из Института Истичу да поштовање календара имунизације представља проритет без којег није могуће постићи адекватну заштиту дјеце у периоду када су најосјетљивија на инфекцију, као и на компликације инфекције, нити је могуће остварити квалитетан колективни имунитет и спријечити потенцијалне епидемије.

У саопштењу се подсјећа да се МРП вакцина, према програму обавезне вакцинације у Републици Српској, даје у двије дозе, са навршених 12 мјесеци и са шест година, односно пред упис у основну школу.

“МРП вакцина је сигурна и ефикасна и на подручју Републике Српске је у употреби скоро четрдесет година. Првенствено је потребно да дјеца добијају МРП вакцину на вријеме, а у случају кашњења, пропуштене дозе треба што прије надокнадити”, наводе из Института за јавно здравство Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана