Prve ambulante u Istočnom Sarajevu otvaraju vrata krajem novembra

Danijela Stokanić
Prve ambulante u Istočnom Sarajevu otvaraju vrata krajem novembra

Istočno Sarajevo - Izgradnja nove bolnice u Istočnom Sarajevu teče planiranom dinamikom, a krajem novembra ili početkom decembra u novom objektu biće otvoren dio poliklinike gdje će pacijenti moći da obave preglede i dijagnostičke procedure.

Najavio je to juče ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić tokom obilaska radova u Istočnom Sarajevu sa direktorom Bolnice Goranom Todorovićem. Izgradnja nove bolnice počela je 7. jula polaganjem kamena temeljca, a projekat po sistemu ključ u ruke vrijedan je 46,58 miliona KM bez PDV-a.

- Radovi napreduju u skladu sa planom i nadam se da će bolnica biti završena prije roka - rekao je Bogdanić, prenijela je Srna.

Todorović je kazao da je zadovoljan tempom izgradnje.

- Zadovoljstvo je veliko jer radovi napreduju predviđenom dinamikom i svaki dan vidimo nešto novo na gradilištu. Nadamo se da će izvođač radova ispoštovati rokove i da ćemo sljedeće jeseni imati novu bolnicu - rekao je on, dodavši da se rukovodstvo Bolnice ozbiljno posvetilo usavršavanju kadrova i obezbjeđenju stručnjaka koji će moći u novom objektu da odgovore na sve izazove.

- Ovih dana je objavljen konkurs za ljekara supspecijalistu nefrologije, dok je i određen broj ljekara upućen na stručno usavršavanje i supspecijalizacije. Usavršavanje ljekara je ozbiljan posao koji traži puno pažnje, mi smo vrlo ozbiljno to shvatili i spremamo se za novu bolnicu u smislu ljudskih resursa - naveo je on.

Šef gradilišta u ime firme "Marković invest", koja izvodi radove, Davorin Turajlić rekao je da se trenutno formira konstrukcija za prizemlje objekta. Dodao je da grube građevinske radove planiraju da završe do polovine decembra.

- Kako budemo zatvarali etažu po etažu, planiramo da uvodimo i pripremne instalaterske radove da bismo na zimu mogli intenzivno raditi unutrašnje zanatske radove - rekao je Turajlić.

Novu bolnicu željno iščekuje oko 100.000 stanovnika, a rok za završetak radova je kraj 2018. godine.

Odlazak medicinara

Dragan Bogdanić je, komentarišući odlazak medicinskih radnika iz RS i BiH u zemlje EU, rekao da je to trend koji je zahvatio cijeli region, jer je očigledna ogromna potreba za tim kadrom u zapadnoj Evropi.

- U ovom momentu imamo najveći odliv ljudi koji su se prekvalifikovali, ali nam ne odlaze univerzitetski profesori, viđeniji supspecijalisti ili neko ko se već profilisao kao stručnjak - rekao je Bogdanić, dodavši da se jedan broj medicinara vraća iz inostranstva nakon što vide koja je težina i obim posla, a kolika su primanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana