Прва траса дионице аутопута »9. јануар « до Прњавора у финишу

Данијела Стоканић
Прва траса дионице аутопута »9. јануар « до Прњавора у финишу

Бањалука - Изградња дионице аутопута "9. јануар" од Бањалуке до Прњавора, на 11 километара дугој траси од Маховљанске петље до Друговића у самом је финишу, а до краја љета њоме ће проћи први аутомобили.

Да се радови на овом потезу аутопута приводе крају увјерила се у петак и екипа "Гласа Српске", а инжењер у "Аутопутевима РС" Давор Вучковић током обиласка градилишта је објаснио да је остало још да буду постављени заштитна и одбојна ограда, расвјета, букобран. На овој дионици постављена су два вијадукта, и то преко магистралног пута у Лакташима и регионалног пута за Србац, мост преко ријеке Врбас, те велики број подвожњака и надвожњака, које ће мјештани користи као везу са постојећим путем. Како би све то било завршено у задатом року, свакодневно је на градилишту ангажовано више од 500 радника.

Вучковић каже да је у поређењу са дионицом аутопута од Прњавора до Добоја, изградња ове од Бањалуке до Прњавора била много већи изазов, јер пролази кроз насељена мјеста.  

- Вјерујем да ћемо крајем овог, односно почетком идућег мјесеца завршити све грађевинске радове на поменутој траси, након чега слиједи административни дио, односно прибављање потребних дозвола - рекао је Вучковић.

Читава дионица од Бањалуке до Прњавора, дуга 35,3 километра, у саобраћај би требало да буде пуштена током идуће године.

- Осим ових 11 километара које приводимо крају, остало је још 14 како би била завршена комплетна дионица аутопута - казао је Вучковић.

Дионица Бањалука - Прњавор, коју је 1. септембра 2014. године почео да гради конзорцијум "Интеграл инжењеринг" Лакташи и "Гранит" Скопље, по завршетку свих радова биће спојена са оном из правца Добоја, а која је у функцији од прошле године.

Пуштањем у саобраћај комплетне дионице аутопута "9. јануар" на правцу од Бањалуке до Прњавора мрежа аутопутева у РС биће дуга више од 100 километара.

Дионица Добој - Прњавор

Дионица аутопута "9. јануар" од Прњавора до Добоја дуга је око 36 километара. На поменутој дионици аутопута изграђени су захтјевни објекти, међу којима је и мост преко ријеке Босне дуг 411 метара. Градња ове дионице финансирана је кредитом Европске банке за обнову и развој у износу од 180 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана