Прва операција у новим салама УКЦ РС

Свјетлана Ђуричић
Прва операција у новим салама УКЦ РС

Бањалука - Руски љекари из Онколошког центра Санкт Петербург заједно са колегама из Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС јуче су извели прву операцију у савремено опремљеним салама новоизграђеног сјеверног крила највеће здравствене установе у Српској.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић казао је да је ријеч о веома компликованој операцији уклањања тумора дебелог цријева са метастазом на јетри.

Операција је прошла по плану, а шездесетосмогодишњи пацијент се осјећа добро, те дише самостално. Ђајић је рекао да се након лапароскопске операције пацијент опоравља знатно брже него у случају класичне операције.

- Код овог метода резови су мали, око центиметар-два, за разлику од класичног метода гдје резови износе и до 20 центиметара. Тако ће пацијент, умјесто за 20 дана, болницу напустити након пар дана - рекао је Ђајић.

Замјеник директора за медицинска питања за хируршке гране у Онколошком центру Санкт Петербург Виталиј Викторович Јегоренко је рекао да је захвалан на прилици да посјети Бањалуку и УКЦ РС, за који је казао да је изграђен по свјетским стандардима.

- Надамо се и у будућности блиској сарадњи. Показали сте да нисте само братски народ, већ и професионалци који добро раде свој посао. Увијек ћемо вас подржати - нагласио је Јегоренко.

Шеф одјељења за колопроктологију у Онколошком центру Санкт Петербург Икрам Исаилович Алијев похвалио је, између осталог, опремљеност УКЦ РС.

- Ми такође радимо у новом центру, али бих похвалио УКЦ РС, који има чак и бољу опрему. Захвалан сам руководству УКЦ-а и Српске на срдачној добродошлици и желим да им узвратимо гостопримство - рекао је Алијев.

Руски љекари у Републику Српску стигли су прије неколико дана, те су присуствовали свечаној церемонији отварања УКЦ РС у суботу. Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић захвалио је Комитету за здравство Санкт Петербурга и Онколошком центру из овог града јер су били на церемонији свечаног отварања УКЦ РС.

- Том приликом смо разговарали са представницима фармацеутских компанија из Руске Федерације који ће у наредном периоду снабдијевати наше грађане лијековима и истовремено бити повезница између наших стручњака и љекара из Санкт Петербурга када је ријеч о одласку на едукацију - напоменуо је Богданић и најавио да ће у прву узвратну посјету у Русију отићи љекар Слободан Хајдер. +++

Пресељење клиника

Драган Богданић је изјавио да су у току активности на измјештању клиника са локације у центру на Паприковац.

- Већ су пресељене васкуларна хирургија и урологија, а у наредних десетак дана биће пресељене и остале клинике - казао је Богданић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана