Инвентура реализације меморандума Владе, синдиката и послодавцима: Дио рокова пробијен, још није упаљен аларм

Свјетлана Шурлан
Инвентура реализације меморандума Владе, синдиката и послодавцима: Дио рокова пробијен, још није упаљен аларм

Бањалука - Реализација задатака предвиђених меморандумима које је Влада РС потписала са синдикатом и послодавцима не иде планираном динамиком и од осам који су требали да буду реализовани до краја марта испуњена су три, али партнери нису превише незадовољни и увјерени су да ће све бити испоштовано.

Влада је са Савезом синдиката РС 18. децембра прошле године закључила меморандум о заједничким мјерама за период 2018-2020. године, а од предвиђених шест испуњене су двије. Десет дана раније потписан је меморандум о заједничким политикама за исти период са Унијом удружења послодаваца РС, чија је реализација нешто боља и један циљ није достигнут, а један је реализован.

Из пакета мјера договорених са синдикатом остало је неријешено најкрупније питање - општи колективни уговор, који је требало да буде закључен до краја прошле године. Посљедњи састанак у вези са колективним уговором одржан је у јануару, али социјални партнери нису дошли до договора.

Крај јануара био је рок за формирање три радне групе Владе и Савеза синдиката, које би се бавиле измјеном Закона о раду и Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености РС, те доношењем закона о удружењима и фондацијама. Ти рокови су пробијени, а тек недавно су формиране радне групе за измјене Закона о раду и Закона о посредовању у запошљавању, али се оне још нису састале.

Крај марта је рок за усвајање нацрта измјена Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености РС и за формирање радне групе за доношење закона о здравственој заштити и закона о здравственом осигурању. С обзиром на то да се радна група још није састала, а да је сједница Народне скупштине РС заказана за данас и да на дневном реду нема поменутог нацрта закона, тешко је очекивати да ће и овај циљ бити испуњен у року. Из Владе од Синдиката још нису затражили приједлоге имена за чланове радне групе за доношење закона о здравственој заштити и закона о здравственом осигурању, иако је рок за њено формирање крај марта.

Иако је крај прошле године био рок за потписивање споразума између Фонда здравственог осигурања и Уније удружења послодаваца о начину рефундирања дуга на основу боловања, то се још није десило. Од ове године је и основица за обрачун пореза и доприноса код породиљског боловања умањена за 20 одсто и тај задатак је реализован. Рок за једну од мјера за рјешавање проблема неликвидности привреде, која предвиђа доношење Закона о роковима измирења новчаних обавеза, био је крај ове године, али је приједлог тог закона већ на дневном реду сједнице парламента РС.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић казао је да одрађују свој дио посла.

- Мора се разумјети да имамо и друге задатке и да немамо времена да се бавимо само једним послом. Радне групе су формиране и треба да почну са радом. И социјални партнери морају бити активни и договарати се. За изостанак колективног уговора најмање је крива Влада, јер послодавци и синдикат не могу да се договоре. Неће Влада дјеловати наредбодавно, нека сједну и договоре се - каже Савановић.

Он је истакао да ће ускоро услиједити разговори о измјенама закона о раду и о посредовању у запошљавању.

- Динамика није онаква како би неко желио, јер имамо много посла, али радићемо на свим мјерама да би меморандум био реализован - казао је Савановић.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је да су интензивиране припреме за наставак преговора о општем колективном уговору и да конкретније резултате очекује за десетак дана.

- Доставили смо имена представника у радну групу за измјене Закона о раду и Закона о посредовању у запошљавању. Очекујемо да радне групе убрзо крену у израду измјена закона. Што се нас тиче, одавно имамо измјене Закона о посредовању у запошљавању и можемо испоштовати рок да то буде завршено до краја марта. Сада је све на министарству. Радне групе за доношење закона о удружењима и фондацијама и за законе о здравственој заштити и осигурању нису формиране и инсистираћемо да оно што смо договорили буде испоштовано. Сада ћемо видјети колико су министарства озбиљна и колико желе да меморандум буде испоштован - истакла је Мишићева.

Члан Скупштине Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је да усаглашавају посљедње техничке детаље у споразуму са Фондом здравственог осигурања у вези са рефундацијом боловања.

- На Закон о роковима измирења новчаних обавеза смо дали примједбе, дио је усвојен и видјећемо шта ће даље бити. Предвиђено је да држава за плаћање према фирмама има рок од 60 дана, као и послодавци међусобно. Тренутно смо и при крају разговора о субвенцијама за запошљавање и активности у вези са школством. Генерално, реализација меморандума иде својим током и задовољни смо - казао је Тривић и додао да је за очекивати да постоје застоји, али да су они више техничке него суштинске природе.

Рокови

ДЕЦЕМБАР 2017.

- Закључивање општег колективног уговора - није реализовано

- Потписивање споразума између Фонда здравственог осигурања и Уније удружења послодаваца о начину рефундације дуга на основу боловања - није реализовано

ЈАНУАР 2018.

- Формирање радне групе за измјене Закона о раду - реализовано

- Формирање радне групе за измјене Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености - реализовано

- Умањење основице за обрачун пореза и доприноса код породиљског боловања за 20 одсто - реализовано

- Формирање радне групе за доношење закона о удружењима и фондацијама - није реализовано

МАРТ 2018.

- Формирање радне групе за доношење закона о здравственој заштити и закона о здравственом осигурању - није реализовано

- Усвајање нацрта измјена Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености - није реализовано

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана