Protjeruju duvanski dim iz zatvorenih prostora

Marijana Miljić
Protjeruju duvanski dim iz zatvorenih prostora

Banjaluka - Konzumiranje cigareta u svim zatvorenim javnim mjestima u Srpskoj, kao što su restorani i kafići, uskoro će biti potpuno zabranjeno.

Definisano je to Nacrtom zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji je juče usvojila Vlada RS. Ovo zakonsko rješenje odmah će biti upućeno u skupštinsku proceduru, a očekuje se da se nađe već na idućoj sjednici Narodne skupštine RS.

- U ugostiteljskim objektima više neće biti odvojenih prostorija za pušače. Oni koji konzumiraju cigarete i dođu u kafić neće smjeti tu da puše. Mogu da izađu u baštu objekta i tamo zapale cigaretu. Ista situacija je i sa ostalim ustanovama - kazao je rukovodilac Odsjeka za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Novim zakonskim rješenjem zabranjena je i prodaja cigareta i duvana u zdravstvenim, vaspitno-obrazovnim i sportsko-rekreativnim ustanovama.

- Kiosci koji se nalaze u tim ustanovama ne smiju prodavati cigarete i duvan. Naš cilj je da smanjimo broj pušača, prvenstveno mladih koji počinju da puše - kazao je Šeranić.

Osim natpisa, koji već postoje na paklicama i upozoravaju na štetnost pušenja, novim zakonskim rješenjem biće uvedena i slikovna upozorenja, a biće regulisan i sastav tankova za punjenje elektronskih cigareta.

- Zakon reguliše oblast vitamina, aditiva i ostalih supstanci koje se dodaju cigaretama. Više neće biti dozvoljeno ni korišćenje mentola u izradi cigareta - rekao je Šeranić.

Novo zakonsko rješenje donosi i velike kazne za fizička i pravna lica koja budu kršila zakon, ali Šeranić nije objelodanio u kojem će se one rasponu kretati.

Vlada je usvojila i Nacrt strategije zaštite zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje za period od 2018. do 2023. godine.

  • Taj dokument doprinosi kvalitetnijem sprovođenju zakona. Cilj nam je da nepušenje postane zdrav stil života - kazao Šeranić.

Odvikavanje medicinara

Alen Šeranić je rekao da sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom trenutno sprovode projekat odvikavanja ljekara i medicinskih sestara od pušenja.

- Zdravstveni radnici trebalo bi da budu primjer građanima, ali i model sa kojim ćemo se okrenuti stanovnicima i pomoći im da se riješe zavisnosti - kazao je Šeranić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana