Prosvjetni inspektor ugrozio rad Univerziteta

D. K.
Prosvjetni inspektor ugrozio rad Univerziteta

Banjaluka - Univerzitet u Banjaluci pozdravio je odluku Inspektorata RS kojom je potvrđeno da nisu postojale nepravilnosti prilikom izbora rektora, ali je pozvao da preispita rad prosvjetnog inspektora koji je, kako tvrde, ugrozio funkcionisanje te ustanove.

Kada je riječ o zaključku Inspektorata da i dalje postoje nedorečenosti u njihovom Statutu zbog predstavnika Visoke škole unutrašnjih poslova u radu Senata, iz Univerziteta poručuju da je to usklađeno još 2012. godine i to na osnovu instrukcija Ministarstva prosvjete i kulture RS.

- Postavlja se pitanje zašto resorno ministarstvo izbjegava pitanja novinara na ovu temu kada bi time mogli zaustaviti sve spekulacije i netačne tvrdnje profesora Vitomira Popovića - poručili su iz Univerziteta.

Rektor Milan Mataruga je u petak najavio i da će Kolegijum i Senat Univerziteta ove sedmice zauzeti stav o ranijem rješenju prosvjetne inspekcije da bude ponovljen izbor rektora, a koje je doneseno po žalbi profesora Vitomira Popovića.

Popović se nedavno žalio inspekciji na izbor rektora, uz tvrdnje da taj postupak nije obavljen u skladu sa Statutom. Inspektori su poslije naložili Univerzitetu da ponovi izbor. Međutim, Univerzitet je uložio žalbu na to rješenje, ukazujući da inspekcija i nije nadležna u ovom slučaju, već Senat. Da je žalba bila opravdana, ubrzo su potvrdili i u Inspektoratu RS.

Izbor rektora Univerziteta u Banjaluci sproveden je još u maju, kada je Mataruga izabran natpolovičnom većinom. Rok za žalbe je takođe odavno završen, a tokom njega nije stigla nijedna primjedba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana