Просвјетари најтраженија радна снага

Данијела Стоканић
Просвјетари најтраженија радна снага

Бањалука - Послодавци су путем Завода за запошљавање РС лани тражили 9.377 радника, а далеко највеће интересовање владало је за радном снагом у области образовања, гдје је било чак 1.588 слободних радних мјеста, што је 14 пута више у односу на дрвно-прерађивачку индустрију.

Послодавци су путем 2.974 огласа годину раније понудили 9.146 слободних радних мјеста, 231 мање него лани, када је Завод објавио 3.102 огласа послодаваца.

Према подацима Завода за запошљавање, највише радника послије образовања у 2017. години тражено је за комерцијалу и продају, а у стопу их прати област економије и финансија.

Судећи према подацима Завода, прошле године у односу на 2016. владала је већа потражња за радном снагом у свим областима, а у појединим и по неколико десетина. Осим у области образовања, на тржишту рада порасла је и потражња за здравственим радницима, као и за информатичарима и програмерима којима је лани понуђено 40 радних мјеста више него годину раније.

Предсједник Синдиката образовања РС Драган Гњатић истакао је да је један од разлога што област образовања предњачи у огласима за запошљавање радника то што велики број жена запослених у просвјети одлази на породиљско одсуство.

- Младе просвјетне раднице махом иду на породиљско одсуство и сва срећа да је тако. Расписани огласи углавном су се односили на пријем радника на одређено вријеме, односно до повратка радница са породиљског одсуства - рекао је Гњатић. Додао је да је велики број огласа за посао у просвјети посљедица и боловања запослених.

- Људи који су запослени након повратка радника са породиљског или боловања губе посао и враћају се старим мукама тражења радног мјеста - нагласио је Гњатић.

На евиденцији Завода за запошљавање, према Гњатићевим ријечима, углавном је највише професора разредне наставе, географије, историје и физичког васпитања, док је у потрази за послом најмање математичара и физичара.

Он је нагласио да би било добро да млади људи приликом избора будућег занимања поведу више рачуна о томе шта нуди тржиште рада.

Предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС Владо Павловић истакао је да је, иако је повећан број огласа за радницима у области прераде и обраде дрвета, то ипак мало, те да је то индикатор рада на црно.

- За милион кубика трупаца, колико се годишње преради и пласира на тржишту РС, потребно је много више радника него што је то приказано - казао је Павловић.

Додао је да би надлежни у Српској требало да упореде број пријављених радника са прерађеном и пласираном количином трупаца, и све ће им, како каже, бити јасно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана