Прошле године забрањен увоз неисправног сјемена, хране, играчака...

Срна
Прошле године забрањен увоз неисправног сјемена, хране, играчака...

Бањалука - Надлежне инспекције су током прошле године забраниле увоз и дистрибуцију 26 пошиљки хране, 17 пошиљки предмета опште употребе, као што су играчке, посуђе, средства за одржавање хигијене и 11 пошиљки сјемена и садног материјала, рекла је Срни портпарол Инспектората Републике Српске Душанка Макивић.

"Ријеч је о различитим производима који нису испуњавали прописане норме квалитета и здравствене исправности, а све са циљем заштите здравља и безбједности потрошача", навела је Макивићева.


Као и протеклих година, каже Макивићева, надлежне инспекције су у сарадњи са Агенцијом за надзор над тржиштем БиХ спроводиле пројекат проактивног надзора непрехрамбених потрошачких производа, који се прометују на тржишту Српске.

"Контролом је обухваћено 68 различитих модела производа, на којима су вршене административне и визуелне контроле, те узорковање за лабораторијско испитивање. Код 32 модела утврђене су разне врсте недостатака", истакла је Макивићева.

Она је нагласила да су контролисане дјечије свјетиљке, електричне пегле, таве и пекачи, решои, кациге за бициклисте и кориснике скејтборда и котураљки, играчке, продужни каблови, самостојеће љестве за кућну употребу, сигурносна заштитна обућа, заштитне рукавице за механичке ризике и друго.

"У случајевима у којима је ријеч о административним недостацима, као што је недостатак упутства за употребу, непотпуна декларација или слично, инспекција је наредила њихово отклањање. Због неусклађености које се нису могле отклонити, као што су ризици од струјног удара, неадекватна заштитна функција која резултира повредом корисника или недозвољен садржај одређених сусптанци, са тржишта је повучено више од 2.400 комада производа", каже Макивићева.

Она је рекла да је надлежна инспекција поступала по свакој рекламацији потрошача која се односи на конкретан производ, услугу или неко његово право.

Макивићева је навела да је републичка тржишна инспекција, по конкретним рекламацијама потрошача којима су тражили заштиту индивидуалних права, у прошлој години извршила 144 контроле, а у 102 случаја утврђено је да су рекламације биле оправдане.

Потрошачи су се најчешће жалили да трговци нису прихватали рекламације за техничке производе, одјећу, обућу, економске услуге и слично.

"Поводом 15. марта - Свјетског дана заштите потрошача, желимо истаћи да је овај дан само подсјетник на чињеницу да инспекцијски органи у сарадњи са ресорним министарствима и удружењима за заштиту права потрошача, током цијеле године предано раде на спровођењу закона, али и освјешћивању потрошача о њиховим правима", додала је Макивићева.

Инспекторат Републике Српске позива грађане да се обрате овој институцији уколико сматрају да су им права на било који начин ускраћена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана