Prosječna plata prvi put premašila 900 KM

Anita Janković-Rečević
Prosječna plata prvi put premašila 900 KM

Banjaluka - Prosječna neto plata u Republici Srpskoj prvi put je premašila 900 KM, a još veći iznosi na računima mogli bi obradovati radnike čiji poslodavci primijene novi Zakon o podsticajima u privredi, koji stupa na snagu 1. jula.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Jasmin Komić istakao je juče da je prosječna majska plata u Srpskoj iznosila 903 marke, što je u odnosu na april više za 0,6 odsto.

- To je prvi put da je neto plata prešla 900 KM i u maju ove godine u odnosu na isti mjesec lani nominalni rast plate zabilježen je u svih 19 područja djelatnosti - rekao je Komić. Dodao je da je najviša prosječna plata od 1.385 KM isplaćena radnicima u oblasti finansija i osiguranja, dok je najniži prosječni iznos legao na račune građevinaca, odnosno 623 KM.

Predsjednik Unije poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže da je na rast prosječne plate uticalo to što je dio privrednika, zbog masovnog odliva radnika, nakon Nove godine povećao cijenu rada.

- Ta povećanja su u prosjeku bila oko deset odsto, a novi rast plata biće moguć od 1. jula, kada na snagu stupa Zakon o podsticajima u privredi. Međutim, radnici ne mogu očekivati neki veliki skok, jer poslodavci nemaju uslova za tako nešto. Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu ove godine je doživjela značajan pad, jer ni u Evropi ne cvjetaju ruže. Ako prosječno povećanje opet bude desetak odsto, bićemo zadovoljni - rekao je Škrebić. Dodao je da je rast plata najneophodniji u metalnoj industriji zbog nedostatka kvalifikovane radne snage, ali i u sektoru građevinarstva i transporta, s obzirom na to da je i vozača sve manje.

Škrebić smatra da će primjenom novog zakona, zbog povlastica koje nudi, veliki dio poslodavaca preći iz sive zone u legalne tokove.

- Već sada bismo imali prosječnu platu od 1.000 KM, kojoj težimo, kada ne bi bilo isplata "na ruke" i kada bi svi poslovali legalno - rekao je Škrebić.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić istakla je da je svaki rast plata dobrodošao, ali da novo povećanje mora biti mnogo vidljivije.

- U posljednje vrijeme je znatan broj mladih napustio ove prostore i poslodavci su silom prilika povećavali plate da ne bi ostali bez radne snage. Ozbiljniji skok očekujemo u avgustu, kada radnicima bude isplaćivana julska zarada. Nadamo se da će to najavljeno povećanje značajnije pogurati prosječnu platu, da bismo došli do iznosa od 1.000 KM - navela je Mišićeva. Ona je naglasila da je neophodno povećati najnižu platu, jer rast prosječne plate ne znači da su svim radnicima povećana primanja, pogotovo ne onima koji dobijaju najmanje novca za svoj rad.

- Naš cilj je da najniža plata, koja sada iznosi 450 KM, do kraja godine bude između 550 i 600 maraka - kazala je Mišićeva.

Primjena Zakona o podsticajima u privredi omogućiće poslodavcima u RS povrat novca za poreze i doprinose od 30 ili 70 odsto. Onima koji radnicima isplaćuju platu između 450 i 550 KM za svaki rast će biti vraćeno 30 odsto, dok će se poslodavcima čiji je radnik imao platu 1.000 KM i od jula dobije povećanje od 100 KM, vratiti 70 odsto od doprinosa uplaćenih za to povećanje. Kroz to rasterećenje Vlada Srpske pokušava da povećanjem plata u realnom sektoru zadržali radnike u Srpskoj.

 Rast troškova

Povećanje prosječne plate istovremeno je pratio i rast troškova građana. Prema podacima Zavoda za statistiku cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Srpskoj su u maju u odnosu na mjesec ranije u prosjeku povećane za 0,1 odsto, dok su na godišnjem nivou veće za 0,6 odsto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana