Prosječna neto plata u oktobru 826 KM

Srna
Prosječna neto plata u oktobru 826 KM

Banjaluka - Prosječna neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj isplaćena u oktobru iznosila je 826 KM i u odnosu na isti mjesec prošle godine realno je veća za 2,4 odsto, dok je u odnosu na septembar ove godine realno manja za 1,6 odsto.

Najviša prosječna neto plata isplaćena je u finansijskoj djelatnosti i djelatnosti osiguranja i to u iznosu od 1.272 KM, a najniža u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima i to u iznosu od 506 KM.

Iz Republičkog zavoda za statistiku saopšteno je da je do smanjenja prosječne neto plate u oktobru u odnosu na septembar ove godine došlo, uglavnom, zbog manjeg broja prekovremenih časova rada ostvarenih u oblastima vađenje rude i kamena, prerađivačka industrija, proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, koje zapošljavaju veliki broj radnika.

U oktobru ove godine, u odnosu na prethodni mjesec, nominalni rast isplaćene neto plate zabilježen je u oblastima ostale uslužne djelatnosti i to za 3,4 odsto, umjetnost, zabava i rekreacija za 2,9 odsto i poslovanje nekretninama za 2,7 odsto.

Najveće smanjenje isplaćene neto plate, u nominalnom iznosu, zabilježeno je u oblastima vađenje ruda i kamena i to 2,7 odsto, informacije i komunikacije 2,4 odsto i proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 2,3 odsto.

Iz Republičkog zavoda za statistiku saopšteno je i da su cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u oktobru ove godine u odnosu na septembar u prosjeku bile više za 0,9 odsto, dok su na godišnjem nivou niže za 0,2 odsto.

Posmatrano po kategorijama potrošnje, najveći rast zabilježen je u odjeljku stanovanje 11,5 odsto i to zbog većih cijena električne energije - prelazak na obračun po višim zimskim tarifama, zatim slijedi odjeljak odjeća i obuća 0,8 odsto i to zbog viših cijena novih kolekcija odjeće i obuće, odjeljak ostala dobra i usluge i to za 0,4 odsto usljed viših cijena u grupi proizvodi za ličnu higijenu, te u odjeljku zdravstvo za 0,2 odsto i to zbog viših nabavnih cijena pojedinih vrsta lijekova.

Niže cijene zabilježene su u odjeljcima: hrana i bezalkoholna pića za 1,5 odsto, prevoz za 0,1 odsto i rekreacija i kultura 0,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana