Просјечна нето плата у октобру 826 КМ

Срна
Просјечна нето плата у октобру 826 КМ

Бањалука - Просјечна нето плата запослених у Републици Српској исплаћена у октобру износила је 826 КМ и у односу на исти мјесец прошле године реално је већа за 2,4 одсто, док је у односу на септембар ове године реално мања за 1,6 одсто.

Највиша просјечна нето плата исплаћена је у финансијској дјелатности и дјелатности осигурања и то у износу од 1.272 КМ, а најнижа у административним и помоћним услужним дјелатностима и то у износу од 506 КМ.

Из Републичког завода за статистику саопштено је да је до смањења просјечне нето плате у октобру у односу на септембар ове године дошло, углавном, због мањег броја прековремених часова рада остварених у областима вађење руде и камена, прерађивачка индустрија, производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација, које запошљавају велики број радника.

У октобру ове године, у односу на претходни мјесец, номинални раст исплаћене нето плате забиљежен је у областима остале услужне дјелатности и то за 3,4 одсто, умјетност, забава и рекреација за 2,9 одсто и пословање некретнинама за 2,7 одсто.

Највеће смањење исплаћене нето плате, у номиналном износу, забиљежено је у областима вађење руда и камена и то 2,7 одсто, информације и комуникације 2,4 одсто и производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација 2,3 одсто.

Из Републичког завода за статистику саопштено је и да су цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у октобру ове године у односу на септембар у просјеку биле више за 0,9 одсто, док су на годишњем нивоу ниже за 0,2 одсто.

Посматрано по категоријама потрошње, највећи раст забиљежен је у одјељку становање 11,5 одсто и то због већих цијена електричне енергије - прелазак на обрачун по вишим зимским тарифама, затим слиједи одјељак одјећа и обућа 0,8 одсто и то због виших цијена нових колекција одјеће и обуће, одјељак остала добра и услуге и то за 0,4 одсто усљед виших цијена у групи производи за личну хигијену, те у одјељку здравство за 0,2 одсто и то због виших набавних цијена појединих врста лијекова.

Ниже цијене забиљежене су у одјељцима: храна и безалкохолна пића за 1,5 одсто, превоз за 0,1 одсто и рекреација и култура 0,1 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана