Пропусти у раду однијели четири милиона КМ

Анита Јанковић-Речевић
Пропусти у раду однијели четири милиона КМ

Бањалука - Скоро сваки трећи контролисани привредник у Републици Српској прошле године није пословао према прописима, а због пропуста у раду и прекршаја инспектори су им изрекли казне тешке четири милиона марака.

Према прелиминарним подацима Инспектората РС лани су у унутрашњем промету инспектори извршили 30.000 контрола привредника, у којима су у 8.484 случаја или 28 одсто утврђени пропусти у раду.

- Због утврђених пропуста изречено је око 7.000 мјера којима је наложено отклањање тих недостатака, док је због почињених прекршаја издато 3.300 прекршајних налога у вриједности од око четири милиона КМ. Надлежним судовима поднесена је 161 прекршајна и девет кривичних пријава - рекла је вршилац дужности Инспектората РС Данијела Батар и додала да инспектори све случајеве у којима утврде неправилности санкционишу и налажу отклањање пропуста, те изричу прекршајне мјере.

Батарева је истакла да је у спољнотрговинском промету извршено више од 114.000 контрола пошиљки приликом увоза, те да су по основу надзора у спољнотрговинском промету у буџет Српске уплаћене таксе вриједне више од пет милиона марака.

Она је навела да су инспектори лани одузели и наложили уништавање разне врсте робе која се нелегално прометовала на тржишту.

- Одузето је 2.119 кубних метара шумских дрвних сортимената који су били бесправно посјечени, а чија вриједност се процјењује на 182.840 КМ. Инспектори су одузели и робу без поријекла у вриједности од 3.000 КМ међу којој су цигарете, алкохолна и безалкохолна пића. Такође, уништено је 1.300 килограма прехрамбених намирница због протеклог рока употребе, измијењених сензорних својстава, те неадекватних декларација а најчешће се радило о месу, производима од меса, освјежавајућим пићима, кондиторским, млијечним и другим производима - истакла је Батарева.

Према њеним ријечима, инспектори су лани извршили и 4.784 ванредних контрола по пријави других органа, правних лица и грађана, а у 36 одсто случајева утврђено је да су контроле биле оправдане.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић сматра да би прописе у РС требало либерализовати, али да се закони морају поштовати без икаквог оправдања.

- Прије доношења било којег закона о њему треба добро расправити јер је важно да буду проводиви, а они који то не раде треба да буду строго кажњени. Не знам какве неправилности су инспектори утврдили. Ако се  ради о ситницама не видим ту ништа страшно јер се грешке сваком дешавају,  али уколико се ради о озбиљним пропустима штетним по буџет РС или по раднике онда је то забрињавајуће - оцијенио је Шкребић. 

Он је истакао да је незнање и неиформисаност привредника један од могућих разлога за кршење прописа.

- Када су у питању финансије, у Српској имамо веома мало стручњака у тој области. Иако је на Заводу за запошљавање много економиста када требате шефа рачуноводства који познаје прописе и зна радити веома га је тешко наћи - навео је Шкребић.  

Рад на црно

Данијела Батар је истакла да је сузбијање сиве економије, нелегалног и нерегистрованог рада и лани било у фокусу Инспектората РС, те да су по основу уговора о раду контролисали 14.390 радника, од чега 392 нису имали закључен уговор о раду, односно нису били пријављени на обавезне видове осигурања.

- Протекле године у РС било је 14 повреда на раду са смртним исходом, те 81 тежа повреда - рекла је Батарева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана