Про­пус­ти ко­шта­ли при­вре­дни­ке 4,29 ми­ли­она КМ

Ани­та Јан­ко­вић-Ре­че­вић
Про­пус­ти ко­шта­ли при­вре­дни­ке 4,29 ми­ли­она КМ

Бањалу­ка - Шум­ски сор­ти­мен­ти, одје­ћа, обу­ћа, ци­га­ре­те, ду­ван, го­ри­ва и ал­ко­хол са­мо су дио ро­бе ко­ју су због про­пус­та у ра­ду ин­спе­кто­ри у Српској про­шле го­ди­не оду­зе­ли од при­вре­дних су­бје­ка­та и изре­кли им ка­зне уку­пне ври­је­днос­ти 4,29 ми­ли­она ма­ра­ка.

Пре­ма пре­ли­ми­нар­ним ре­зул­та­ти­ма Ин­спе­кто­ра­та РС, ин­спе­кто­ри су у уну­трашњем про­ме­ту ла­ни оба­ви­ли 27.272 кон­тро­ле, у ко­ји­ма су у 7.706 слу­ча­је­ва или 28 од­сто ут­врди­ли про­пус­те у ра­ду.

- Због по­чињених пре­крша­ја из­да­то је 3.398 пре­кршај­них на­ло­га у ври­је­днос­ти од 4,29 ми­ли­она КМ, а на­дле­жним су­до­ви­ма су по­дне­се­не 144 пре­кршај­не и дви­је кри­ви­чне при­ја­ве - ре­кла је пор­тпа­рол­ка Ин­спе­кто­ра­та Ду­шан­ка Ма­ки­вић и до­да­ла да су ин­спе­кто­ри го­ди­ну ра­ни­је су­бје­кти­ма изре­кли ка­зне у ври­је­днос­ти од 4,81 ми­ли­он ма­ра­ка.

Пре­ма ри­је­чи­ма Ма­ки­ви­ће­ве, про­шле го­ди­не је због бес­пра­вне сје­че оду­зе­то 1.972 ку­бних ме­та­ра шум­ских дрвних сор­ти­ме­на­та, чи­ја је про­ци­јењена ври­је­дност 148.128 КМ. 

- Ин­спе­кто­ри су оду­зе­ли и ра­зну ро­бу без по­ри­је­кла ко­ја се не­ле­гал­но про­ме­то­ва­ла, а чи­ја је про­ци­јењена ври­је­дност изно­си­ла 30.000 КМ. Ме­ђу  том ро­бом би­ло је одје­ће, обу­ће, ци­га­ре­та, те­чних наф­тних го­ри­ва, ал­ко­хол­них и бе­зал­ко­хол­них пи­ћа - ре­кла је Ма­ки­ви­ће­ва. До­да­ла је да је по на­ло­гу ин­спе­кци­је уни­ште­но 5.284 ки­ло­гра­ма пре­храм­бе­них на­мир­ни­ца и то ме­са, прои­зво­да од ме­са, ри­бе, за­чи­на, ос­вје­жа­ва­ју­ћих пи­ћа, кон­ди­тор­ских и мли­је­чних прои­зво­да.

- Ро­ба је уни­шта­ва­на због ис­те­клог ро­ка упо­тре­бе, изми­јењених сен­зор­них свој­ста­ва, не­по­тпу­них или не­пос­то­је­ћих де­кла­ра­ци­ја - обја­сни­ла је Ма­ки­ви­ће­ва.

Ди­ре­ктор За­нат­ско-пре­ду­зе­тни­чке ко­мо­ре РС Јо­ви­ца Бра­тић ис­ти­че да 4,29 ми­ли­она ма­ра­ка ка­зни ни­је алар­ман­тна број­ка ко­ја би тре­ба­ло да за­брињава при­вре­дни­ке, али до­да­је да ин­спе­кто­ри тре­ба ви­ше да при­мјењују пре­вен­ти­вне, а не ка­зне­не мје­ре.

- Онај ко тек отва­ра радњу нај­чеш­ће не по­зна­је за­ко­не и чес­то се на­ђе у по­зи­ци­ју да не­са­вје­сно пра­ви про­пус­те у ра­ду за ко­је бу­де кажњен. У та­квим слу­ча­је­ви­ма им тре­ба по­мо­ћи, еду­ко­ва­ти их а не кажњава­ти, јер ре­пре­си­вне мје­ре мо­гу до­вес­ти до за­тва­рања радњи - ре­као је Бра­тић.

По­ја­снио је да се због па­ра­фис­кал­них на­ме­та и стро­гих за­кон­ских про­пи­са мно­ги одлу­чу­ју на иле­га­лан рад ри­зи­ку­ју­ћи да бу­ду от­кри­ве­ни.

- Не­ма­мо ни­шта про­тив да ин­спе­кци­ја ра­ди свој по­сао, али због иле­гал­них радњи не тре­ба кажњава­ти оне ко­ји ра­де ле­гал­но због мањих про­пус­та. Не­ка­да је опо­ме­на да­ле­ко ефи­ка­сни­ја од ка­зне - ре­као је Бра­тић.

Пред­сје­дник Удру­жења по­тро­ша­ча Зво­но из Би­јељине Јо­ван Ва­си­лић поз­дравља кон­тро­ле ин­спе­кто­ра и на­гла­ша­ва да се обје­кти у ко­ји­ма се прои­зво­ди и про­да­је хра­на тре­ба сва­ко­дне­вно да кон­тро­ли­шу ка­ко на тржи­шту не би за­врши­ле на­мир­ни­це ко­је би мо­гле угро­зи­ти здравље ста­но­вниш­тва.  

- Упркос кон­тро­ла­ма и ка­зна­ма ин­спе­кто­ра, ро­ба са ис­те­клим ро­ком тра­јања се зна на­ћи на ра­фо­ви­ма мар­ке­та и кор­па­ма по­тро­ша­ча - ре­као је Ва­си­лић и до­дао да ин­спе­кто­ри по­се­бну пажњу тре­ба да ус­мје­ре на кон­тро­лу дје­чи­јих игра­ча­ка ко­је чес­то са­држе ма­те­ри­је опа­сне по дје­цу. 

Ра­дни­ци

У Ин­спе­кто­ра­ту су ис­та­кли да је про­шле го­ди­не кон­тро­ли­са­но 14.219 за­по­сле­них, од че­га 531 ра­дник ни­је имао закључен уго­вор о ра­ду.  До­да­ли су да је ла­ни би­ло 12 по­вре­да на ра­ду са смртним ис­хо­дом, док је те­же по­вре­де за­до­би­ло 92 за­по­сле­них.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана