Promovisano pet knjiga Slobodana Nagradića

Srna
Promovisano pet knjiga Slobodana Nagradića

Banjaluka - U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske večeras je promovisano pet novih knjiga Slobodana Nagradića.

Riječ je o djelima "Stari izazovi – novi odgovori", "1914. danas", "Bosna versus Srpska", "Arhipelag javnih angažmana" i "Sociološko-politikološke marginalije", koje su rezultat Nagradićevog rada u posljednjih sedam, osam godina.


U knjizi "1914. danas" se iz različtih uglova sagledavaju Sarajevski atentat, "Mlada Bosna", posljedice tih događaja 100 godina kasnije i šta je u Srpskoj urađeno povodom te godišnjice.

"Stari izazovi – novi odgovori" govori o problematici zapošljavanja, a u "Bosna versus Srpska" autor problematizuje političko stanje u BiH od Dejtona naovamo, ali i "šumove" na vezi Srpska - Srbija.

"Arhipelag javnih angažmana" je neobična Nagradićeva autobiografija, a u "Sociološko – politikološkim marginalijama" su njegovi intervjui, kritički osvrti, analize i kolumne, kao i sociološko - političke rasprave, poput - treba li Srpska i BiH da uđu u NATO.

Profesor Đorđe Vuković ocijenio je da bi zajednički naziv ovih knjiga mogao da bude "sudbina srpskog naroda i njegova ključna pitanja", gdje autor insistira na potrebi novog rodoljublja i nove vrste patriotizma u miru.

Profesor Željko Vujadinović rekao je da se u Nagradićevim knjigama vidi sva raznosvrstnost interesovanja i naučnog djelovanja autora.

"On je danas jedan od vodećih sociologa. Ako je ikome mjesto na fakuletu da predstavi šta znači sociologija danas onda je to on, jer nije usko profilisan naučnik", rekao je Vujadinović.

Profesor Nikola Poplašen istakao je da Nagradićeve knjige preporučuje svima kojima su one još bilo kakav izvor saznanja, radoznalosti i jedne šire, plodne i konstruktivne zabave.

O knjigama je govorio i profesor Milan Blagojević, a organizator promocije je bio banjalučki odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Srpske.

Promociji su prisustvovale brojne poznate ličnosti iz oblasti kulture, nauke i javnog života Srpske.

Slobodan Nagradić rođen je 1957. godine u Crnči kod Dervente, a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studijska grupa - Filozofija i sociologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana