Promovisana knjiga “Spomenko i Ozren”

Srna
Promovisana knjiga “Spomenko i Ozren”

Doboj - U Doboju je večeras predstavljena knjiga “Spomenko i Ozren” autora Mileta Savića, koja govori o petnaestogodišnjem Spomenku Gostiću, najmlađem borcu Vojske Republike Srpske poginulom u odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i o ljubavi tog dječaka prema planini Ozren i rodnom selu.

Savić, koji je i autor dokumentarnog filma “Spomenko na vječnoj straži”, rekao je Srni da je knjiga objavljena povodom 26 godina od pogibije Gostića 20. marta 1993. godine u njegovom selu na Ozrenu.

Ističući da će prihodi od knjige biti iskorišteni za podizanje spomenika najmlađem borcu Vojske Republike Srpske, koji će biti postavljen u blizini manastira Ozren u Petrovu, Savić očekuje da bi to moglo biti gotovo najkasnije do marta iduće godine.

On je pojasnio da je u knjizi pisao o prijeratnom životu ljudi na ovim prostorima, ali i o Spomenkovoj dječačkoj ljubavi prema planini Ozren da bi budući naraštaji naučili šta znači biti dobar i čestit čovjek, kako se vole zavičaj, običaji i otadžbina.

Savić je o Gostiću i njegovom životu i pogibiji snimio zapaženi dokumentarni film “Spomenko na vječnoj straži”, čiji su dijelovi večeras prikazani.

U okviru večerašnje promocije knjige, stihove posvećene Spomenku Gostiću, ali i srpskoj djeci stradaloj u dobojskom logoru tokom Prvog svjetskog rata, čitali su pjesnici Milan Kuzmić i Spasoje Todić.

Spomenko Gostić rođen je 15. avgusta 1978. godine, a stradao je 20. marta 1993. godine. Bio je najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske.

On je 1992. godine živio sa majkom Milenom u selu Jovići nadomak Maglaja, koje je bilo okruženo naseljima sa većinskim muslimanskim stanovništvom i ubrzo se našlo na prvoj liniji fronta.

Majka mu je umrla na početku rata, nakon čega je živio sa bakom koja je septembra 1992. godine poginula u granatiranju takozvane Armije BiH.

Gostić se nakon toga prijavljuje u Vojsku Republike Srpske gdje je u početku bio kurir, a potom je razvozio hranu borcima na prvoj liniji fronta.

Obavljajući povjerene zadatke, jednom prilikom je upao u minsko polje, gdje je lakše povrijeđen, a jednom je bio i ranjen.

U ofanzivi muslimanskih snaga na planinu Ozren narod se povukao iz Jovića, a Gostić je sa nekoliko vojnika branio selo.

U martu 1993. godine, u granatiranju položaja srpske vojske, pet vojnika je poginulo, a Gostić je teško ranjen. Umro je 20. marta 1993. u Jovićima na Ozrenu, a sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju u Gornjem Ulišnjaku.

Obnovu Gostićevog spomenika organizovali su članovi Udruženja “Nasljeđe” iz Bijeljine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana