Promovisana knjiga Epitaf za Bosnu - Bosna posle Alije i Bin Ladena

Srna
Promovisana knjiga Epitaf za Bosnu - Bosna posle Alije i Bin Ladena

Banjaluka - U Banjaluci je danas promovisana knjiga "Epitaf za Bosnu - Bosna posle Alije i Bin Ladena" u kojoj se govori o potpunoj promjeni islama i razornom političkom i vjerskom nasljeđu koje su nekadašnji muslimanski lider u BiH Alija Izetbegović i bivši vođa "Al kaide" Osama bin Laden ostavili u BiH i na Balkanu.

"Izetbegović je djelom žIslamska deklaracijaž Bošnjake gurnuo u radikalni islam, a Bin Laden mu je bio pomagač u stvaranju organizacionih formi, koje su sprovodile ovu ideologiju, pa čak i silom", rekao je novinarima autor knjige Dževad Galijašević, nakon promocije na Fakultetu bezbjednosnih nauka.


On je istakao da su dio nasljeđa ratni zločini radikalnih islamista u srednjoj Bosni, brutalna ubijanja u Tešnju i na Ozrenu sa ritualnim odsijecanjima glava srpskim zarobljenicima.

"Nalažost, ti zločini su do danas ostali nekažnjeni. Kada pogledamo i ukazujemo na ovakvo nasljeđe vidimo da je to jedina reformska agenda sadašnjih vlasti u Sarajevu, predvođenih bošnjačkim liderom Bakirom Izetbegovićem", dodao je Galijašević.

On je naglasio da sarajevske vlasti ne govore o najtežem proizvodu ovog nasljeđa, a to je terorizam.

"Činjenica je da su ubijani policajci u Zvorniku, vojnici u Sarajevu i da je mnogo lica iz BiH na sirijskom ratištu. Mnogo dokumenata je objavljeno u ovoj knjizi, među kojima je i da je BiH, prema podacima zapadnih obavještajnih službi, nakon Jordana dala najviše džihadista, odnosno 90 na milion stanovnika", naveo je Galijašević.

On kaže da je politika koju sprovodi Izetbegović razorna po pravosudni sistem u BiH, što je vidljivo i iz oslobađajuće presude bivšem komandantu muslimanski snaga u Srebrenici Naseru Oriću.

"Ovakva presuda se u potpunosti poklapa sa nasljeđem Alije Izetbegovića i Osame bin Ladena. Sudija u ovom postupku Šaban Maksumić mučio je Srbe u ratnom logoru žViktor Bubanjž, a sada je nastavio da ih muči u Sudu BiH", rekao je Galijašević, koji tvrdi da je i tužilac u ovom slučaju Miroslav Janjić radio veoma loše.

On je upitao da li je neko čuo da je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić pomenuo radikalne islamiste Nermina Ibrića, Nusreta Imamovića i Enesa Omeragića.

Recenzent knjige Aleksandar Pavić ocijenio je da je više od 20 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma BiH nazadovala u svakom smislu, pa i u bezbjednosnom.

"U knjizi je objavljen veliki broj dokumenata iz kojih je vidljivo da se glavni problem nalazi u Sarajevu i da nasljeđe Alije Izetbegovića visi nad BiH. Iz dokumenata možemo da vidimo proces razvoja radikalnog islama i terorizma u BiH", dodao je Pavić i ocijenio da se sve može shvatiti i iz slučaja Orić i "pranja" njegove biografije.

Urednik izdanja Predrag Ćeranić rekao je da je Galijašević u knjizi ukazao na osnovne bezbjednosne rizike, izazove i prijetnje kojima je izložena BiH, pa time i Republika Srpska.

"Tu mislim na terorizam, političke odnose i rad Suda i Tužilaštva BiH. Naslov ove knjige dovoljno govori o svemu, a Galijašević je dragocjena pojava u bezbjednosnom i političkom diskursu BiH i regiona", naveo je Ćeranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana