Promovisan prvi tom Enciklopedije Republike Srpske

Srna
Promovisan prvi tom Enciklopedije Republike Srpske

Prijedor - U Prijedoru je danas promovisan prvi tom Enciklopedije Republike Srpske, naučni dokument u kojem je obrađeno 1.330 odrednica u vezi sa procesima, događajima i ličnostima važnim za istoriju Srpske.

"Osnovni zadatak Enciklopedije je da prikaže prošlost, sadašnjost, ali i da anticipira budućnost Republike Srpske i ovih krajeva u kojima egzistira srpski, ali i drugi narodi koji su ostavili pozitivan trag", rekao je na promociji predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Rajko Kuzmanović.


On je dodao da je Enciklopedija najznačajniji republički projekat koji se realizuje u više od 28 oblasti, kao što su nauka, kultura, umjetnost, obrazovanje, religija, ekonomija, sport, vojska i sve ono što je najbitnije za jednu državotvornu jedinicu kao što je Republika Srpska.

"Enciklopedija je lična karta Republike Srpske i do sada smo ukupno utvrdili više od 11.000 odrednica koje će biti razvrstane u pet tomova. Nakon ovog prvog, sukcesivno će svake godine biti objavljivan naredni tom", dodao je Kuzmanović.

On kaže da Prijedor kao grad i regionalno područje zauzima značajno mjesto u Enciklopediji Republike Srpske, te da je dogovoreno da bude nastavljeno angažovanje predstavnika ovog grada na daljoj izradi Enciklopedije, jer su za pojedine oblasti, kao što su naseljena mjesta, potrebni ljudi koji će to detaljno uraditi i dostaviti podatke stručnom timu ANURS-a.

"Enciklopedija je naučno, stručno i umjetničko djelo i nju nikada ne piše pojedinac, već naučno i stručno tijelo. Mi smo u tom smislu angažovali 25 stručnjaka koji se bave tim poslom i još oko 300 saradnika", rekao je Kuzmanović.

Prije promocije u Bioskopu "Kozara", Kuzmanpvić, generalni sekretar ANURS-a Dragoljub Mirjanić i dopisni član Akademije Vitomir Popović uručili su gradonačelniku Prijedora Milenku Đakoviću primjerak prvog toma Enciklopedije.

Đaković je rekao da je Enciklopedija lična karta Republike Srpske i da se grad Prijedor, odnosno pojedinci, društveni, sportski i kulturni kolektivi u prvom tomu spominju na 181 mjestu.

"Nadam se da će mnogima biti interesantno da imaju primjerak ovog djela na svojim policama", rekao je Đaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana