Промовисан први том Енциклопедије Републике Српске

Срна
Промовисан први том Енциклопедије Републике Српске

Приједор - У Приједору је данас промовисан први том Енциклопедије Републике Српске, научни документ у којем је обрађено 1.330 одредница у вези са процесима, догађајима и личностима важним за историју Српске.

"Основни задатак Енциклопедије је да прикаже прошлост, садашњост, али и да антиципира будућност Републике Српске и ових крајева у којима егзистира српски, али и други народи који су оставили позитиван траг", рекао је на промоцији предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Рајко Кузмановић.


Он је додао да је Енциклопедија најзначајнији републички пројекат који се реализује у више од 28 области, као што су наука, култура, умјетност, образовање, религија, економија, спорт, војска и све оно што је најбитније за једну државотворну јединицу као што је Република Српска.

"Енциклопедија је лична карта Републике Српске и до сада смо укупно утврдили више од 11.000 одредница које ће бити разврстане у пет томова. Након овог првог, сукцесивно ће сваке године бити објављиван наредни том", додао је Кузмановић.

Он каже да Приједор као град и регионално подручје заузима значајно мјесто у Енциклопедији Републике Српске, те да је договорено да буде настављено ангажовање представника овог града на даљој изради Енциклопедије, јер су за поједине области, као што су насељена мјеста, потребни људи који ће то детаљно урадити и доставити податке стручном тиму АНУРС-а.

"Енциклопедија је научно, стручно и умјетничко дјело и њу никада не пише појединац, већ научно и стручно тијело. Ми смо у том смислу ангажовали 25 стручњака који се баве тим послом и још око 300 сарадника", рекао је Кузмановић.

Прије промоције у Биоскопу "Козара", Кузманпвић, генерални секретар АНУРС-а Драгољуб Мирјанић и дописни члан Академије Витомир Поповић уручили су градоначелнику Приједора Миленку Ђаковићу примјерак првог тома Енциклопедије.

Ђаковић је рекао да је Енциклопедија лична карта Републике Српске и да се град Приједор, односно појединци, друштвени, спортски и културни колективи у првом тому спомињу на 181 мјесту.

"Надам се да ће многима бити интересантно да имају примјерак овог дјела на својим полицама", рекао је Ђаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана