Промоција научне студије академика Василија Крестића: Хрватска брише српско име

Срна
Промоција научне студије академика Василија Крестића: Хрватска брише српско име

Бањалука - Академик Василије Крестић рекао је јуче у Бањалуци да својом научном студијом “О називу језика у прошлости Хрватске” показује да Хрватска у политичкој борби намеће језик Србима с намјером да створи велику и етнички чисту Хрватску, која признаје само хрватски народ.

- Овом књигом показујем и да се у Хрватској брише српско име и ради на томе да Срби не буду Срби, већ православни Хрвати у политичком погледу - истакао је Крестић у Академији наука и умјетности РС (АНУРС), гдје је представљена његова студија чији је издавач Удружење за одбрану ћирилице “Добрица Ерић” из Београда.

Крестић је рекао да његова књига говори о српско-хрватским односима у цјелини, наводећи да је питање језика прворазредно политичко питање, а најмање лингвистичко и стручно језичко. Он је истакао да је цјелокупна политичка борба у вези са језиком заснована на такозваном “хрватском повијесном праву”, које је у темељу свих неспоразума Срба и Хрвата.

Професор Богољуб Шијаковић нагласио је да је Крестићева књига посвећена српском језичком питању у Хрватској у 19. и на почетку 20. вијека.

- Она говори о грчевитој борби Срба за очување националног идентитета и имена свог језика. Језик је битан за идентитет сваког народа и човјека. Онај коме се језик отима у опасности је да изгуби идентитет, који је заправо интегритет и способност самоодржања - рекао је Шијаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана