Promjene u budžetima ministarstava u Vladi RS: Najveći rez u zdravstvu, povišica policiji

Vedrana Kulaga
Promjene u budžetima ministarstava u Vladi RS: Najveći rez u zdravstvu, povišica policiji

Banjaluka - Deset od 16 ministarstava u Vladi RS dogodine će imati manje novca na raspolaganju nego ove godine, što će se odraziti na neke tekuće grantove i doznake, dok će ostali resori moći da računaju na veći budžet, a posebno Ministarstvo unutrašnjih poslova, čija je kasa veća za 4,9 miliona KM.

Vlada RS je utvrdila nacrt budžeta za iduću godinu u iznosu od 2,207 milijardi KM, što je za 174,8 miliona više u odnosu na ovogodišnji, a 2. decembra bi trebalo da ga razmatra Narodna skupština.

Najveće smanjenje budžeta predviđeno je za Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, koji bi trebalo da bude manji za oko 2,1 milion i iznosiće 40,7 miliona KM. Ipak, za grantove je predviđeno 4,4 miliona KM, odnosno za 1,2 miliona više nego ove godine. Nisu predviđeni iznosi za Udruženje amputiraca UDAS, koje je ove godine imalo sa te stavke 60.000, a neće biti ni granta za drugu vantjelesnu oplodnju, koji je u ovogodišnjem budžetu iznosio 400.000 KM. Nije planiran ni transfer za Fond zdravstvene zaštite RS, težak 3,5 miliona KM.

S druge strane budžet Ministarstva unutrašnjih poslova je stao na 170,7 miliona, što je za 4,9 miliona više u odnosu na ovu godinu. Više novca je odobreno za nabavku postrojenja i opreme, za šta su planirana ukupno 4,2 miliona i druge stavke koje bi trebalo da rezultuju podizanjem nivoa bezbjednosti, posebno u svijetlu rasta opasnosti od terorizma.

Kasa Ministarstva prosvjete i kulture biće olakšana za 46.200 KM. Na raspolaganju će imati 7,3 miliona, a planirano je da potroše 2,7 miliona za stipendije i studente, te 1,9 miliona za kulturu, spomen-područje Donja Gradina i druge projekte. U budžetu nije planiran novac za razvoj filma, za šta je u ovoj godini bilo obezbijeđeno 100.000 KM. Budžet Ministarstva finansija planiran je u iznosu od 14,9 miliona KM, što je za 2,5 miliona više nego u ovoj godini, a subvencije za programe podrške investicijama i zapošljavanju su povećane sa 4,2 miliona na sedam miliona KM.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za subvencije je planirano 1,5 miliona, koliko i ove godine, s tim da neće biti granta u vodoprivredi. U budžetu resora za saobraćaj i veze ostaju subvencije od 25 miliona KM za "Željeznice RS" i 1,9 miliona za "Aerodrome RS". U Ministarstvu trgovine i turizma tekući grant za razvoj turizma je povećan za 375.000 i iznosi 600.000 KM, dok je kapitalni grant za razvoj turizma smanjen za 600.000 na 400.000 KM. U budžetu je ostala i stavka teška 1,8 miliona KM za nacionalne parkove "Sutjeska" i "Kozara" pri Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

U kasi Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS trebalo bi da bude 485,7 miliona KM, odnosno 600.000 više nego u ovogodišnjem, a nema promjena u iznosu grantova. Planirano je da bude izdvojeno 878.000 KM za izgradnju i održavanje spomen-obilježja i vojničkih grobalja, obilježavanje istorijskih datuma i za domove penzionera u Banjaluci i Trebinju. Na približnom nivou su iznosi doznaka za socijalnu zaštitu. Za odlikovane borce, borački dodatak, lične, porodične i civilne invalidnine te druge stavke planirana su 224 miliona, dok je za 700.000 KM smanjen iznos za radničke otpremnine.

Neće biti promjena na stavci tekućih grantova ni u resoru lokalne uprave i samouprave za fondacije, udruženja građana ni dobrotvornim društvima, ali će grant za parlamentarne stranke biti veći za 50.000 i iznosiće skoro 3,2 miliona maraka. Bez većih promjena je budžet Ministarstva nauke i tehnologije, u kojem je za grantove predviđen 2,1 milion, kao i lani, s tim da je planirano da tekući grant za aktivnosti u oblasti tehnologije bude veći za 15.000 KM na štetu promocije kulture. Manje novca je predviđeno i za rad predstavništava RS u svijetu, koja će imati na raspolaganju 4,4 miliona, odnosno 100.000 manje nego ove godine.

U Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice doznake iz budžeta su zadržane na 5,9 miliona, a grant na 610.000 KM. U budžetu Ministarstva porodice, omladine i sporta, koji bi trebalo da iznosi 3,1 milion, za subvencije je predviđeno 1,5 miliona i to za kamatne stope za stambeno kreditiranje mladih i mladih bračnih parova. Na približno istom nivou su i grantovi za udruženja i sportske organizacije.

Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović kaže da je budžet koncipiran tako da odgovori osnovnim zahtjevima.

- Najvažnije da je da obezbijedimo davanja koja se tiču nižih primanja i ono što se odnosi na penzije. Tokom cijele godine zadatak Vlade biće da radi na štednji i racionalizaciji kako bi stvorili uslove za zapošljavanje u realnom sektoru - rekao je Kasipović.

Više novca (miliona KM)

Ministarstvo unutrašnjih poslova +4,90

Ministarstvo finansija +2,50

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede + 0,99

Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju +0,86

Ministarstvo porodice, omladine i sporta +0,68

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave +0,16

Manje novca (miliona KM)

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite -2,10

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite -0,60

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju -0,58

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva - 0,15

Ministarstvo trgovine i turizma - 0,11

Ministarstvo prosvjete i kulture - 0,05

Ministarstvo saobraćaja i veza - 0,05

Ministarstvo pravde - 0,03

Ministarstvo nauke i tehnologije -0,02

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica - 0,02

Grantovi (miliona KM)

Političke partije                           3,1

Udruženja od javnog interesa        1

Razvoj turizma                                 1

Tehnologija                                     0,5

Subvencije (miliona KM)

"Željeznice RS"                    27,3

Investicije i zapošljavanje 2,7

"Aerodromi RS"                    1,9

Doznake u milionima KM

Porodične invalidnine                 85,5

Lične invalidnine                         69,9

Borački dodatak                    52

Civilne invalidnine            6,4

Odlikovani borci                          2,9

Stipendije                              1,9

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana