Промјене у буџетима министарстава у Влади РС: Највећи рез у здравству, повишица полицији

Ведрана Кулага
Промјене у буџетима министарстава у Влади РС: Највећи рез у здравству, повишица полицији

Бањалука - Десет од 16 министарстава у Влади РС догодине ће имати мање новца на располагању него ове године, што ће се одразити на неке текуће грантове и дознаке, док ће остали ресори моћи да рачунају на већи буџет, а посебно Министарство унутрашњих послова, чија је каса већа за 4,9 милиона КМ.

Влада РС је утврдила нацрт буџета за идућу годину у износу од 2,207 милијарди КМ, што је за 174,8 милиона више у односу на овогодишњи, а 2. децембра би требало да га разматра Народна скупштина.

Највеће смањење буџета предвиђено је за Министарство здравља и социјалне заштите, који би требало да буде мањи за око 2,1 милион и износиће 40,7 милиона КМ. Ипак, за грантове је предвиђено 4,4 милиона КМ, односно за 1,2 милиона више него ове године. Нису предвиђени износи за Удружење ампутираца УДАС, које је ове године имало са те ставке 60.000, а неће бити ни гранта за другу вантјелесну оплодњу, који је у овогодишњем буџету износио 400.000 КМ. Није планиран ни трансфер за Фонд здравствене заштите РС, тежак 3,5 милиона КМ.

С друге стране буџет Министарства унутрашњих послова је стао на 170,7 милиона, што је за 4,9 милиона више у односу на ову годину. Више новца је одобрено за набавку постројења и опреме, за шта су планирана укупно 4,2 милиона и друге ставке које би требало да резултују подизањем нивоа безбједности, посебно у свијетлу раста опасности од тероризма.

Каса Министарства просвјете и културе биће олакшана за 46.200 КМ. На располагању ће имати 7,3 милиона, а планирано је да потроше 2,7 милиона за стипендије и студенте, те 1,9 милиона за културу, спомен-подручје Доња Градина и друге пројекте. У буџету није планиран новац за развој филма, за шта је у овој години било обезбијеђено 100.000 КМ. Буџет Министарства финансија планиран је у износу од 14,9 милиона КМ, што је за 2,5 милиона више него у овој години, а субвенције за програме подршке инвестицијама и запошљавању су повећане са 4,2 милиона на седам милиона КМ.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде за субвенције је планирано 1,5 милиона, колико и ове године, с тим да неће бити гранта у водопривреди. У буџету ресора за саобраћај и везе остају субвенције од 25 милиона КМ за "Жељезнице РС" и 1,9 милиона за "Аеродроме РС". У Министарству трговине и туризма текући грант за развој туризма је повећан за 375.000 и износи 600.000 КМ, док је капитални грант за развој туризма смањен за 600.000 на 400.000 КМ. У буџету је остала и ставка тешка 1,8 милиона КМ за националне паркове "Сутјеска" и "Козара" при Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

У каси Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС требало би да буде 485,7 милиона КМ, односно 600.000 више него у овогодишњем, а нема промјена у износу грантова. Планирано је да буде издвојено 878.000 КМ за изградњу и одржавање спомен-обиљежја и војничких гробаља, обиљежавање историјских датума и за домове пензионера у Бањалуци и Требињу. На приближном нивоу су износи дознака за социјалну заштиту. За одликоване борце, борачки додатак, личне, породичне и цивилне инвалиднине те друге ставке планирана су 224 милиона, док је за 700.000 КМ смањен износ за радничке отпремнине.

Неће бити промјена на ставци текућих грантова ни у ресору локалне управе и самоуправе за фондације, удружења грађана ни добротворним друштвима, али ће грант за парламентарне странке бити већи за 50.000 и износиће скоро 3,2 милиона марака. Без већих промјена је буџет Министарства науке и технологије, у којем је за грантове предвиђен 2,1 милион, као и лани, с тим да је планирано да текући грант за активности у области технологије буде већи за 15.000 КМ на штету промоције културе. Мање новца је предвиђено и за рад представништава РС у свијету, која ће имати на располагању 4,4 милиона, односно 100.000 мање него ове године.

У Министарству за људска права и избјеглице дознаке из буџета су задржане на 5,9 милиона, а грант на 610.000 КМ. У буџету Министарства породице, омладине и спорта, који би требало да износи 3,1 милион, за субвенције је предвиђено 1,5 милиона и то за каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова. На приближно истом нивоу су и грантови за удружења и спортске организације.

Потпредсједник Владе РС Антон Касиповић каже да је буџет конципиран тако да одговори основним захтјевима.

- Најважније да је да обезбиједимо давања која се тичу нижих примања и оно што се односи на пензије. Током цијеле године задатак Владе биће да ради на штедњи и рационализацији како би створили услове за запошљавање у реалном сектору - рекао је Касиповић.

Више новца (милиона КМ)

Министарство унутрашњих послова +4,90

Министарство финансија +2,50

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде + 0,99

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу +0,86

Министарство породице, омладине и спорта +0,68

Министарство управе и локалне самоуправе +0,16

Мање новца (милиона КМ)

Министарство здравља и социјалне заштите -2,10

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите -0,60

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију -0,58

Министарство индустрије, енергетике и рударства - 0,15

Министарство трговине и туризма - 0,11

Министарство просвјете и културе - 0,05

Министарство саобраћаја и веза - 0,05

Министарство правде - 0,03

Министарство науке и технологије -0,02

Министарство за избјеглице и расељена лица - 0,02

Грантови (милиона КМ)

Политичке партије                           3,1

Удружења од јавног интереса        1

Развој туризма                                 1

Технологија                                     0,5

Субвенције (милиона КМ)

"Жељезнице РС"                    27,3

Инвестиције и запошљавање 2,7

"Аеродроми РС"                    1,9

Дознаке у милионима КМ

Породичне инвалиднине                 85,5

Личне инвалиднине                         69,9

Борачки додатак                    52

Цивилне инвалиднине            6,4

Одликовани борци                          2,9

Стипендије                              1,9

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана