Promjena zanimanja za bijeg u inostranstvo

Dragana Keleč
Promjena zanimanja za bijeg u inostranstvo

Banjaluka - Gubitak posla i težak put do novog mnogima u Republici Srpskoj bio je motiv za prekvalifikaciju, ali uglavnom u struke koje im otvaraju vrata zaposlenju u inostranstvu.

Velika nezaposlenost i potražnja za određenim profilima i na domaćem tržištu rada, gdje je neophodna dokvalifikacija, stanovnike RS tjera na takva rješenja. To najbolje znaju u Zavodu za obrazovanje odraslih RS, prema čijim je evidencijama u posljednje tri godine programe obrazovanja odraslih upisalo 2.822 polaznika.

- Najveći broj polaznika pohađa programe u strukama zdravstvo, ekonomija, pravo, trgovina i saobraćaj - kažu u Zavodu.

Kada su u pitanju dokvalifikacije u zdravstvu, najpopularniji su medicinski tehničari, dok su u oblasti saobraćaja, hit vozači i tehničari drumskog saobraćaja.

U ugostiteljstvu najveće interesovanje vlada za doškolovanjem za kuvare, ugostiteljsko-kulinarske i turističke tehničare. Nije zanemariv broj ni onih koji žele da steknu diplomu tehničara elektroenergetike i ekonomskih tehničara.

Predsjednik Udruženja prevoznika RS Nikola Grbić kaže da trenutno u cijeloj BiH nije moguće pronaći kvalitetnog vozača, ma koliko da ga platite. Razlog je jednostavan - svi su otišli preko granice.

- Vozači su postali deficitarni. Traženi su, ali nažalost nigdje ih nema, jer su svi pobjegli vani - ističe Grbić dodajući da su se na takav korak mnogi odlučili zbog malih plata.

- Kod nas vozač teških kamiona mjesečno najviše može zaraditi 700 maraka, dok će u Sloveniji, Austriji ili Njemačkoj za isti posao biti plaćen od 2.000 do 3.000 evra - istakao je Grbić dodavši da je prekvalifikacija za vozače trenutno vrlo popularna.

Ista situacija je i u zdravstvu. Predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara RS Ranko Palačković kaže da naši medicinari već godinama masovno odlaze. Oni koji još nisu, uče njemački jezik i kuju planove za odlazak.

- I oni koji nikada nisu sanjali da će biti medicinari sada to žele. Idu na prekvalifikacije, kako bi se zaposlili u inostranstvu - ističe Palačković.

Glavni razlozi za odlazak medicinara su, kako kaže, kašnjenje plata i generalno loši uslovi rada u Srpskoj.

- Zdravstvo je u kolapsu. Iz tog razloga mnogi odlaze. Pogledajte samo oglase naših zdravstvenih ustanova, koji svaki čas traže nove radnike. To je zbog toga što je njihov kadar otišao u inostranstvo - dodaje Palačković.

Njemačka je od početka ove godine olakšala pristup svom tržištu za građane BiH, kažu u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, koja još od aprila 2013. godine posreduje u zapošljavanju kandidata za poslove njege u toj zemlji.

To radi kroz dva programa - zapošljavanje kod poznatog poslodavca i "Triple Win" programa, u koji ulaze kandidati koji nemaju poslodavca.

- Od aprila 2013. do kraja 2015. godine ukupno su 1.622 njegovatelja otišla raditi u Njemačku. Samo u prošloj godini taj broj je bio 870 osoba i mi očekujemo da i ove godine bude na tom nivou - kažu u ovoj agenciji.

Da je mnogima medicina prioritet u planovima za budućnost, potvrđuju i podaci da u posljednjih nekoliko godina najviše mladih bira upravo te struke. Upisne kvote premale su u gotovo svim srednjim medicinskim školama, ali i na fakultetima.

Novi programi

U Zavodu za obrazovanje odraslih RS kažu da je u toku priprema programa osposobljavanja za konstruktora i modelara muške i ženske odjeće.

- Izrada programa obrazovanja odraslih je kontinuirana i usklađena sa zahtjevima poslodavaca - ističu u Zavodu.

Broj polaznika programa obrazovanja odraslih

2013. - 733

2014. - 957

2015. - 1.132

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana