Промјена изабраног доктора од данас до 31. децембра

Срна
Промјена изабраног доктора од данас до 31. децембра

Бањалука - Грађани Републике Српске који желе да промијене изабраног доктора без навођења разлога, то могу да учине у редовној процедури од данас до 31. децембра, за шта је потребно да попуне одговарајуће обрасце код новоизабраног доктора и да их овјере у Фонду здравствевог осигурања Српске.

Из Фонда је саопштено да је промјену изабраног доктора породичне медицине, педијатра или гинеколога најбоље обавити у поменутом периоду због једноставније процедуре.


"Доктора је могуће промијенити и мимо за то предвиђеног периода, али само у одређеним околностима, те је неопходно навести оправдан разлог промјене у складу са правилником који регулише ову област, на примјер, усљед промјене мјеста пребивалишта или одсуства изабраног доктора у дужем периоду", наводе из Фонда.

Осим тога, и осигураници који још нису изабрали свог љекара, требало би да то учине у том периоду.

"Изузетно је значајно да се избор или промјена доктора обави до краја године, односно прије потписивања уговора између Фонда и домова здравља за наредну годину, јер од броја регистрованих лица зависи и колико ће који дом здравља добити средстава", пише у саопштењу.

Из Фонда подсјећају да се грађани за тим породичне медицине могу регистровати у домовима здравља или у приватним амбулантама породичне медицине са којима Фонд има потписан уговор.

Родитељи дјецу до шест година могу да региструју код изабраног педијатра, а женске особе старије од 15 година могу да се региструју код изабраног гинеколога и да код њих одлазе директно, без упутнице.

Осигураници могу да се региструју код педијатра, односно гинеколога који раде у здравственим установама у Републици Српској са којима Фонд има потписан уговор о пружању услуга из области гинекологије и педијатрије.

Информације о којим установама је ријеч осигураници могу да добију у пословницама Фонда, домовима здравља, те на интернет страници Фонда, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана