Proljećna sjetva jeftinija i do 30 odsto

Danijela Stokanić
Proljećna sjetva jeftinija i do 30 odsto

Banjaluka - Proljećna sjetva u RS ove godine trebalo bi da bude jeftinija i do 30 odsto nego lani, jer je gorivo znatno pojeftinilo, a padaju i cijene mineralnih đubriva i pesticida.

Zemljoradnici nisu krili zadovoljstvo što će napokon uspjeti nešto i da uštede, jer im gorivo, đubrivo i pesticidi predstavljaju bitnu stavku za sjetvu.

Međutim, plaše se da će imati znatne poteškoće u planiranju proljećne sjetve, jer lani nisu ostvarili dovoljne prinose i sredstva za ovogodišnju proizvodnju.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković istakao je da su distributeri sjemena i ostalog materijala potrebnog za poljoprivredu zemljoradnicima već najavili smanjenje cijena mineralnih đubriva i hemijskih preparata i do 30 odsto.

- Nadam da će i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS uskoro početi sa isplatom subvencija kako bi nam koliko-toliko olakšalo nabavku repromaterijala za proizvodnju. Bilo bi dobro kada bi distributeri izašli u susret ratarima i omogućili im da materijal kupuju na kredit dok ne dobiju subvencije ili ne unovče svoje proizvode, a sve kako bi u optimalnim rokovima uspjeli da završe sjetvu - rekao je Marinković.

On je dodao da su poljoprivrednici, uprkos planiranom pojeftinjenju sjetve, u veoma teškoj situaciji.

- Cijena kukuruza ne može da pokrije lanjske troškove. S druge strane, mnogi poljoprivrednici imaju tovne svinje i bikove, koji se uopšte ne plasiraju na tržište, a hrana za njih mnogo košta - kazao je Marinković.

Poljoprivrednik iz Lijevče polja Duško Banjac nije mogao čekati najavljeno pojeftinjenje, pa je sva sjemena i materijal za proljećnu sjetvu već nabavio.

- Kada sam kupovao sjemena i gnojivo, primijetio sam da su bili ove godine skuplji nego lani - rekao je Banjac.

U najavljena pojeftinjenja pojedinih vrsta mineralnih đubriva i pesticida sumnja i predsjednik Udruženja poljoprivrednika Bijeljina Ljubo Maletić.

- Načuo sam nešto da će pojeftiniti materijal sa proljećnu sjetvu, mada čisto sumnjam - rekao je Maletić.

U preduzeću "Golić trejd" Gradiška, koje se bavi prodajom repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju, ističu da je već došlo do blagog pojeftinjenja mineralnih đubriva.

- Recimo, 100 kilograma đubriva "urea" nedavno je koštalo 82 KM, a sada je jeftinije za četiri marke. Ovo pojeftinjenje bi se moglo nastaviti i u narednom periodu, a za koliko, sve zavisi od proizvođača - rekli su u ovom preduzeću.

Slično govore i ostali distributeri.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da bi znatno pojeftinjenje goriva trebalo da se odrazi i na cijene repromaterijala u poljoprivrednoj proizvodnji, dodajući da oni na to ne mogu uticati.

- Na osnovu Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela poljoprivredni proizvođači mogu ostvariti podsticaje za proizvodnju merkantilne pšenice u 2015. godini. Takođe, mogu dobiti i podsticaje za regresiranje dizel goriva i evrodizel goriva za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu - rekli su u Ministarstvu.

Nove sorte

U toku 2015. godine sa radom je otpočela Sortna komisija RS, koja je sastavljena od stručnjaka iz oblasti sjemenarstva RS i Srbije i do sada je imala 11 sjednica.

- Do sada je upisano više od 500 hibrida sorti kukuruza, pšenice, ostalog žita, krmnog bilja i povrća. Poljoprivredni proizvođači će novoupisane sorte u narednom periodu moći da nabave u registrovanim objektima za promet sjemena - poručili su iz ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana