Прољећна сјетва јефтинија и до 30 одсто

Данијела Стоканић
Прољећна сјетва јефтинија и до 30 одсто

Бањалука - Прољећна сјетва у РС ове године требало би да буде јефтинија и до 30 одсто него лани, јер је гориво знатно појефтинило, а падају и цијене минералних ђубрива и пестицида.

Земљорадници нису крили задовољство што ће напокон успјети нешто и да уштеде, јер им гориво, ђубриво и пестициди представљају битну ставку за сјетву.

Међутим, плаше се да ће имати знатне потешкоће у планирању прољећне сјетве, јер лани нису остварили довољне приносе и средства за овогодишњу производњу.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истакао је да су дистрибутери сјемена и осталог материјала потребног за пољопривреду земљорадницима већ најавили смањење цијена минералних ђубрива и хемијских препарата и до 30 одсто.

- Надам да ће и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС ускоро почети са исплатом субвенција како би нам колико-толико олакшало набавку репроматеријала за производњу. Било би добро када би дистрибутери изашли у сусрет ратарима и омогућили им да материјал купују на кредит док не добију субвенције или не уновче своје производе, а све како би у оптималним роковима успјели да заврше сјетву - рекао је Маринковић.

Он је додао да су пољопривредници, упркос планираном појефтињењу сјетве, у веома тешкој ситуацији.

- Цијена кукуруза не може да покрије лањске трошкове. С друге стране, многи пољопривредници имају товне свиње и бикове, који се уопште не пласирају на тржиште, а храна за њих много кошта - казао је Маринковић.

Пољопривредник из Лијевче поља Душко Бањац није могао чекати најављено појефтињење, па је сва сјемена и материјал за прољећну сјетву већ набавио.

- Када сам куповао сјемена и гнојиво, примијетио сам да су били ове године скупљи него лани - рекао је Бањац.

У најављена појефтињења појединих врста минералних ђубрива и пестицида сумња и предсједник Удружења пољопривредника Бијељина Љубо Малетић.

- Начуо сам нешто да ће појефтинити материјал са прољећну сјетву, мада чисто сумњам - рекао је Малетић.

У предузећу "Голић трејд" Градишка, које се бави продајом репроматеријала за пољопривредну производњу, истичу да је већ дошло до благог појефтињења минералних ђубрива.

- Рецимо, 100 килограма ђубрива "уреа" недавно је коштало 82 КМ, а сада је јефтиније за четири марке. Ово појефтињење би се могло наставити и у наредном периоду, а за колико, све зависи од произвођача - рекли су у овом предузећу.

Слично говоре и остали дистрибутери.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да би знатно појефтињење горива требало да се одрази и на цијене репроматеријала у пољопривредној производњи, додајући да они на то не могу утицати.

- На основу Правилника о условима и начину остваривања подстицаја за развој пољопривреде и села пољопривредни произвођачи могу остварити подстицаје за производњу меркантилне пшенице у 2015. години. Такође, могу добити и подстицаје за регресирање дизел горива и евродизел горива за произведену и продату меркантилну пшеницу - рекли су у Министарству.

Нове сорте

У току 2015. године са радом је отпочела Сортна комисија РС, која је састављена од стручњака из области сјеменарства РС и Србије и до сада је имала 11 сједница.

- До сада је уписано више од 500 хибрида сорти кукуруза, пшенице, осталог жита, крмног биља и поврћа. Пољопривредни произвођачи ће новоуписане сорте у наредном периоду моћи да набаве у регистрованим објектима за промет сјемена - поручили су из министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана