Проглашена епизода узбуне због загађеног ваздуха у Лукавцу

Срна
Проглашена епизода узбуне због загађеног ваздуха у Лукавцу

Лукавац - На подручју општине Лукавац проглашена је "епизода узбуне" због загађености ваздуха сумпор-диоксидом, па се грађанима не препоручује дужи боравак на отвореном, саопштено је данас из Министарства просторног уређења и заштите околине

Тузланског кантона. Уколико је кретање напољу неопходно, препоручује се дисање искључиво на нос, те кориштење заштите у виду шала или мараме за прекривање уста и носа.


Посебно су ризичне групе становништва као што су дјеца, труднице, старије особе, особе с хроничним болестима респираторних органа, као што су астма и бронхитис, те обољењима срца.

Ресорно кантонално министарство апелује да се смањи употреба моторних возила и наводи да је кажњиво свако спаљивање отпада у домаћинствима, те позива правна лица, власнике или кориснике котловница и ложишта да предузму све технички изводиве мјере с циљем смањења емисије штетних гасова у ваздух, укључујући кориштење других, еколошки прихватљивих енергената - биомаса, гаса и нискосумпорног угља, и чишћење димоводних инсталација.

О свему је обавијештена Служба Цивилне заштите општине Лукавац.

Министарство просторног уређења и заштите околине Тузланског кантона прогласило је "епизоду узбуне" на основу података добијених са Система за праћење квалитета ваздуха са фиксне станице лоциране на подручју општине Лукавац у претходна два дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана