Profesori u štrajku zbog kašnjenja plata

Dragana Keleč
Profesori u štrajku zbog kašnjenja plata

Banjaluka - Profesori, asistenti i stručni saradnici Katedre za hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci stupili su juče u štrajk, jer od oktobra prošle godine nisu dobili platu.

Iako je Univerzitet u RS saopštio da će im zarade biti isplaćene danas, štrajkači poručuju da će nastava i vježbe na toj katedri biti obustavljeni sve dok obaveze prema nastavnom kadru ne budu izmirene.

Šef Katedre za hirurgiju Medicinskog fakulteta Predrag Grubor rekao je da je odluka o štrajku donesena u utorak popodne i da je odmah juče počela da se primjenjuje, s obzirom na to da su 43 zaposlena prekinula rad.

- Na sastanku, na kojem smo odlučili da ćemo u štrajk, bio je prisutan i dekan Medicinskog fakulteta, tako da je najbolje da njega pitate zašto smo obustavili nastavu do daljeg - istakao je Grubor.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Milan Skrobić potvrdio je da nastavno osoblje Katedre za hirurgiju štrajkuje, jer nisu dobili platu za novembar i decembar prošle i januar ove godine. On je naglasio da ostale katedre Medicinskog fakulteta nastavljaju normalno da rade, iako ni oni nisu dobili plate za navedene mjesece.

- Riječ je o dugogodišnjem problemu sa kojim se borimo. Novac namijenjen za plate nastavnika Medicinskog fakulteta nedovoljan je da izmirimo sve obaveze. Budžet ne izdvaja sredstva za nastavnike koji su u dopunskom radu, odnosno koji su stalno zaposleni u Univerzitetskoj bolnici - Klinički centar Banjaluka ili drugim nastavnim bazama našeg fakulteta. Novac za nastavnike iz dopunskog rada obezbjeđujemo iz vlastitih sredstava fakulteta i Univerziteta - rekao je Skrobić.

On je istakao da je dobio informaciju od Univerziteta u Banjaluci da će dugovi prema nastavnicima Medicinskog fakulteta biti izmireni u cijelosti u idućih nekoliko dana.

Predsjednik Saveza studenata Medicinskog fakulteta Radomir Jerkić kaže da svi studenti te visokoškolske ustanove, osim budućih farmaceuta, imaju veoma bitne vježbe i predavanja na Katedri za hirurgiju.

- Nastavu zbog štrajka propušta 400 studenata i to nam predstavlja ozbiljan problem. Razumijemo nastavno osoblje, ali nastava ne treba da se obustavlja i da studenti ispaštaju. Ovo je ozbiljan problem i apelujemo na rukovodstvo Univerziteta i fakulteta da što prije riješe ovu situaciju - istakao je Jerkić.

Kašnjenje

Predsjednik Sindikata obrazovanja RS Dragan Gnjatić kaže da je nedopustivo da profesori Medicinskog fakulteta mjesecima nisu primili plate i da rukovodstvo Univerziteta hitno mora da riješi te probleme.

- I ostalim prosvjetarima ovog mjeseca kasne plate. U osnovnom obrazovanju one uvijek budu do 25. u mjesecu, a sad su kasnile nekoliko dana. Isto je i u srednjim školama, gdje do 27. budu isplaćene, ali su tek danas puštene - istakao je Gnjatić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana