Продавали труле грицкалице и кекс

nezavisne.com
Продавали труле грицкалице и кекс

Бањалука - Републичка инспекција прошле године је из продаје повукла више од 4.000 килограма неисправне хране због истеклог рока трајања, труљења или због оштећења до којих је дошло усљед поплаве.

Према подацима Републичке инспекције за храну, у прошлој години у унутрашњем промету је повучено око 482 килограма хране која је била неприкладна за људску употребу, док је Републичка ветеринарска инспекција наложила уништавања 3.700 килограма намирница животињског поријекла, односно млијека, меса, месних и млијечних производа.

Душанка Макивић, портпарол Републичке управе за инспекцијске послове, казала је за Независне новине да је храна повлачена из продаје најчешће због истеклог рока употребе и промјене сензорних својстава хране, односно труљења и промјене изгледа.

"У највећем броју случајева радило се о производима који по својој природи имају краћи рок употребе, као што су млијечни производи и то врхње за кување, маргарин, павлака, јогурт, освјежавајућа пића и сокови, затим кондиторски производи и то кекс, бисквит, мармелада, грицкалице, пудинг те разни зачини", прецизирала је Макивићева.

Она је нагласила да је углавном била ријеч о појединачним случајевима у којима је затечено по свега неколико паковања хране неприкладне за људску употребу, из разлога што велике количине хране протеклог рока употребе, сами трговци повлаче из промета, јер на основу уредне документације о отпису могу вратити дио плаћеног пореза.

"Када су у питању намирнице животињског поријекла, односно месо, млијеко, месни и млијечни производи због дјеловања поплавних вода наложене су мјере уништавања за сву храну која је због утицаја поплава била оштећена, органолептички или здравствено неисправна. По том основу Ветеринарска инспекција је уништила више од 3.700 килограма ових намирница", навела је Макивићева.

Драгутин Бошковић, предсједник Удружења за заштиту интереса потрошача РС, каже да је пракса таква да оно што не може да прође у Европи или у државама у региону - улази у БиХ.

"Проблем је што у неким случајевима декларације буду преправљене, или на њима буду погрешно написани подаци. У таквој ситуацији су потрошачи немоћни и може их спасити само већи ангажман Инспекције", оцјењује Бошковић.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, казао је да иако је Инспекција показала да ради свој посао, контроле би требало додатно појачати.

"Када би контроле биле пооштрене, на тржишту би се пронашла још већа количина неисправне хране, највише из увоза, јер смо ми одавно постали тржиште за сав отпад свијета", казао је Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана