Продавачи на пијаци у Тузли добиће бесплатне штандове

klix.ba
Продавачи на пијаци у Тузли добиће бесплатне штандове

Тузла - Продавачи који су јутрос остали без својих продајних мјеста након пожара на Градској пијаци у Тузли ускоро ће добити нове штандове, а бесплатно ће их користити четири мјесеца, речено је на ванредној сједници колегија градоначелника Тузле који је одржан након несреће.

Током данашњег колегија градоначелник Тузле Јасмин Имамовић је казао да је настала велика штета, а њен износ ће накнадно бити утврђен.

“Очекујемо да надлежни органи што прије утврде узроке пожара, а након што нам они допусте да се уђе у простор пијаца, задужена су сва јавна предузећа која ће учествовати у рашчишћавању. Поред предвиђених средстава буџетом за текући рад Јавног предузећа Тржнице-пијаце, унутрашњом прерасподјелом буџета обезбиједит ћемо још 55.000 КМ како би оне могле наставити с радом”, рекао је Имамовић.

Када је ријеч о корисницима, односно особама које изнајмљују штандове на тузланској пијаци, њима ће бити обезбијеђено скоро 50.000 КМ интервентне помоћи.

“Сваком кориснику ће припасти скоро 1.000 КМ плус још по 1.000 КМ кроз четири мјесеца бесплатног кориштења продајних мјеста у неоштећеним дијеловима Велике пијаце, као и на такозваној Малој пијаци. Након што добијемо коначан извјештај о насталој штети размотрит ћемо и друге додатне мјере помоћи”, нагласио је Имамовић.

 

Уништено више од 100 штандова

Тузланска пијаца има оквирно 300 корисника који свакодневно долазе на посао, а у пожару је у потпуности изгорјело више од 100 штандова. Њих је изнајмљивало више од 60 особа које су данас остале без своје робе, али и радних мјеста.

“Овај дан је ужасан за наше јавно предузеће, све запосленике, кориснике, али и град у цијелости. Огромна трагедија нас је задесила, али на сву срећу без људских жртава. Све се одвијало муњевитом брзином, а сви смо покушали дјеловати како би штета била што мања. Ватра је гутала све пред собом, а о узроцима пожара у овом тренутку се не може говорити”, рекла је директорица Јавног предузећа Тржнице-пијаце Селма Исаковић-Ћорић.

Међу повријеђенима и полицајци

Према званичним информацијама, у данашњем пожару који је избио на Градској пијаци у Тузли повријеђена је 21 особа, а међу њима су и три полицајца, који су се налазили на мјесту догађаја.

“Углавном је ријеч о повредама, односно оштећењима која су настала инхалацијом отровних топлих пара (дима, оп.а.), била је једна опекотина руке која је збринута те једна повреда настала усљед пада. Према тренутним информацијама, три особе су и даље на посматрању у Дневној болници Клинике за интерне болести Универзитетског клиничког центра у Тузли”, рекла је начелница Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља у Тузли Лејла Кулугија-Мемишевић.

На терену су се налазиле три мобилне екипе тузланске Хитне помоћи, три реанимобила и два возила с медицинским техничарем и возачем који су пацијенте превозили до тузланске болнице.

У данашњем гашењу пожара учествовало је скоро 40 ватрогасаца уз осам ватрогасниг возила, а помоћ су им пружили и припадници Министарства унутрашњих послова ТК који су учествовали и на осигурању терена.

С обзиром на то да још увијек у цијелости ватра није угашена, увиђај ће истражни тимови МУП-а ТК и Кантоналног тужилаштва у Тузли почети сутра ујутро.

Пожар је данас око 11:20 сати избио на Градској пијаци и Тузли, а густи црни дим проширио се по цијелом граду.

Током пожара дошло је и до експлозије неколико плинских боца, а шта је проузроковало избијање ватре децидно ће показати истрага.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана