Privremeno odgođena deložacija porodice Babić

Srna
Privremeno odgođena deložacija porodice Babić

Kozarska Dubica - Deložacija porodice Babić iz Kozarske Dubice danas je privremeno odgođena, nakon jednočasovnih pregovora sa sudskim izvršiocima.

Nakon odlaganja deložacije, Goran Babić /43/ ponovo je apelovao na institucije i organizacije u Republici Srpskoj, koje se bave zaštitom ljudskih prava, prava porodice i djece, da im pomognu da riješe problem oduzimanja imovine koju su u ratnom periodu zamijenili sa porodicom Suknajić.

Babić je svoju imovinu u Pakračkoj Poljani u Hrvatskoj, iz koje je izbjegao, 1992. mijenjao za imovinu Petra i Slavice Suknajić u Kozarskoj Dubici, na adresi Parnice bb.

Prema odluci Okružnog suda, Babići moraju da napuste imanje, a deložacija je prema nalogu nadležnog Suda bila zakazana za danas u 9.00 časova.

"Nadam se da nas neće dirati barem do kraja školske godine. Ostajemo ovdje do ljeta, ali na ovaj način situacija nije riješena. Nadam se da će državne institucije pomoći da se ova situacija riješi i da će neko stati na stranu naših prava. Ako završimo na ulici ići ću sa porodicom pred zgradu Vlade Republike Srpske", izjavio Babić novinarima.

Prema njegovim riječima, preminuli Petar Suknajić sa kojim je mijenjao imovinu 1992. godine, za života nikada nije tražio raskidanje ugovora o zamjeni nekretnina, ali su to uradili njegovi nasljednici 2000. godine, poslije ostavinske rasprave.

"Sa Suknajićem sam mijenjao novoizgrađenu, ali nedovršenu kuću u koju sam do sada, prema procjeni sudskog vještaka, uložio 50.000 KM, dok je moja kuća u Hrvatskoj potpuno devastirana, jer Suknajići u njoj uopšte nisu boravili", istakao je Babić i dodao da kada su doselili u ovu kuću imali samo jednu adaptiranu prostoriju.

On naglašava da kuća nije bila uslovna za život.

"Imali smo samo jednu prostoriju u kojoj se moglo živjeti, a i tu smo prostoriju naknadno renovirali. Vodu, struju ni telefon nismo imali, to smo sve naknadno uradili, te uredili i sprat kuće, postavili stolariju i adaptirali stepenište za što sve imam dokumentaciju. Sud sve to negira i traži da svako ide na svoje nakon 23 godine", kaže Babić.

On ističe da nije protiv odluke Suda, ali da je problem što je kuća koju je mijenjao sa porodicom Suknajić u Pakracu devastirana.

Babić podsjeća da su u Pakracu svi radili u državnim institucijama i imali uredan dom, sređeno imanje, te da je po dolasku u kuću Suknajića morao godinama ulagati novac da adaptira kuću da bude uslovna za život.

"Ovo ni sada nije nekakvo imanje, a možete zamisliti kakvo je bilo prije 23 godine", rekao je Babić.

Porodicu Gorana Babića, koji je prethodno izjavio da ni po cijenu života neće pristati na deložaciju, čine supruga, osamdesetogodišnja majka, sestra invalid i dvoje maloljetne djece, starosti pet i šest godina.

Kristina Babić, Goranova supruga, kaže da neće izaći iz kuće, jer nema gdje.

"Ne želim da idem na ulicu. Nikome ništa ne dugujem, nemam kredite i sve što imam su moje kćerke i ono što se nalazi u kući. Šta treba, da ih uzmem za ruku i izađem na ulicu? Mi sve ove godine plaćamo advokata, iscrpljeni smo i psihički i materijalno", izjavila je novinarima Babićeva.

Ona je dodala da joj najteže pada što djeca cijelu situaciju posmatraju i tuguju zbog toga.

Zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Ljubomir Marjanović izjavio je da podrška javnosti i institucija u ovom slučaju ne smije izostati.

"Ovo je prvi ovakav slučaj na području opštine Kozarska Dubica i mali pokušaj da pomognemo porodici Babić. Oni su rodom iz Pakračke Poljane i svi znate da je ona poznata po Tomislavu Merčepu i njegovim žodredima smrtiž. Mislim da podrška javnosti mora postojati, pogotovo podrška institucija Srpske mora biti jača nego što je bila do sada, ne samo za porodicu Babić nego za sve porodice koje su u sličnoj situaciji", izjavio je Marjanović.

Predsjednik Udruženja građana "Zajedno do istine" Goran Dražić izjavio da to udruženje zastupa populaciju koja je izvršila zamjenu imovine u takozvanom spornom periodu i da su porodica Babić članovi Udruženja.

"Priča porodice Babić je istinita i oni imaju dokumente koji to potvrđuju, prije svega ugovor o zamjeni koju su izvršili sa dotičnim ljudima i koji je sada odlukom Okružnog suda Republike Srpske proglašen ništavnim. Ovdje je riječ o tome da imovina koja je data u zamjenu nije vraćena porodici Babić što je zakonska obaveza", rekao je Dražić.

On je podsjetio da je imovina porodice Babić u Pakracu uništena i imovinu bi trebalo vratiti u stanju u kakvom je bila u momentu zamjene, što propisuje zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana