Privreda Srpske porasla 2,2 odsto

M. M.
Privreda Srpske porasla 2,2 odsto

Banjaluka - Bruto domaći proizvod (BDP) RS porastao je u prva tri mjeseca ove godine 2,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je rast BDP-a u prvom ovogodišnjem kvartalu ojačao u odnosu na isti period 2015, kada je privredni rast Srpske na godišnjem nivou iznosio 1,8 procenata. S druge strane, stopa rasta je niža u odnosu na posljednji kvartal 2015. godine kada je iznosila 2,8 odsto.

Bruto dodata vrijednost u prvom tromjesečju 2016. godine najviše je porasla u području vađenja rude i kamena, prerađivačkoj industriji, proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji i snabdijevanju vodom, kanalizaciji, upravljanju otpadom i djelatnosti sanacije životne sredine za 6,6 odsto. U oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribolova ostvaren je rast od 4,2 odsto, a finansijskoj i djelatnosti osiguranja od 2,5 odsto. Pad je zabilježen u građevinarstvu, gdje je iznosio 3,4 odsto i sektoru informacija i komunikacija za 1,9 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana