Privatne ambulante vrve od pacijenata

D. S.
Privatne ambulante vrve od pacijenata

Banjaluka - Sve više stanovnika Republike Srpske zbog višemjesečnog čekanja na termin za specijalističke preglede u javnim zdravstvenim ustanovama, odlazi u privatne ordinacije koje vrve od pacijenata.

Ultrazvuk abdomena, kardiološki i CT pregled samo su neki od pregleda na koje stanovnici u bolnicama čekaju i po više od dva mjeseca, gdje uz ovjerenu knjižicu i uputnicu plaćaju samo participaciju, od nekoliko maraka. I dok vlasnici privatnih klinika zadovoljno trljaju ruke, predstavnici javnih zdravstvenih ustanova se pravdaju nedostatkom ljekara, kao i velikim potrebama stanovnika za određenim pregledima.

Prema riječima direktora bolnice Trebinje Vaso Mijanović u ovoj zdravstvenoj ustanovi se najduže čeka na pregled CT-a, odnosno dva i po mjeseca, dok su velike gužve kad je riječ o kardiološkom pregledu.

- Jedan radiolog dnevno može da uradi najviše šest pregleda, kako zbog zračenja, tako zbog obima posla. Što se tiče kardiološkog pregleda, donedavno smo u bolnici imali samo jednog zaposlenog kardiologa, dok sada imamo dva, pa nam se lista čekanja malo skratila - kazao je Mijanović.

Kao i u trebinjskoj bolnici, hitni slučajevi pregled ne čekaju ni u Univerzitetskom kliničkom centru RS.  U ovoj ustanovi ističu da se kod njih, osim pacijenata koji su na bolničkom liječenju, kao i vitalno ugroženih pacijenata upućenih iz drugih zdravstvenih ustanova, CT dijagnostikom svakodnevno pregledaju i ambulantni pacijenti.

Slična situacije je i u javnim zdravstvenim ustanovama u Prijedoru i Doboju, a pošteđeni dugog čekanja nisu ni stanovnici Semberije i istočnog dijela Srpske.

Brana M. iz Kneževa zbog višednevnog čekanja na termin za pregled kod kardiologa na UKC-u RS odlučila da ode kod privatnika, gdje je istog dana obavila gotovo sve pretrage.

- Pregled specijaliste i ultrazvuk sam platila nešto više od 100 KM, ali ne žalim. Da sam čekala na termin, od brige bih se još više razboljela - rekla je Brana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana