Приштинске таксе односе милионе

Милијана Латиновић
Приштинске таксе односе милионе

Бањалука - Привредници из Српске и ФБиХ који извозе производе на тржиште самопроглашеног Косова збрајају штету због такси од 100 одсто на увоз робе из БиХ које су увеле приштинске власти, а рачуница показује да би, уколико ова ситуација потраје, губици могли бити вишемилионски.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, домаћи привредници су за десет мјесеци ове године на Косово извезли робу вриједну 131,53 милиона марака, док је вриједност увоза на домаће тржиште у том периоду износила 14,05 милиона марака.

Међу највећим извозницима из Српске је предузеће “Комерц-мали” из Прњавора, које на Косово извози ребрасти бетонски челик и топло ваљану жицу.

- Вриједност извоза на годишњем нивоу је око 30 милиона марака, а откако су уведене ове енормне таксе, ниједан шлепер робе нисмо послали на Косово. Губитак профита на мјесечном нивоу због тога је око 20.000 марака. Политика је направила проблем и очекујем да ће политика то и ријешити јер привредници су у свему овоме немоћни - рекао је за “Глас Српске” директор овог предузећа Ђорђе Тривуновић.

Сарајевска мљекара “Милкос” прве млијечне производе извезла је на Косово прије три године, а само за десет мјесеци ове године на тамошње тржиште пласирала је робу вриједну милион марака.

- Наши производи су тамо веома добро продавани. У априлу ове године увели су нам таксе од 17 одсто, што су назвали заштитним мјерама, па смо и тада обуставили извоз на мјесец, што је резултирало губитком од око 300.000 КМ. Након тога услиједиле су таксе од још десет одсто и то смо превазишли подизањем цијена производа. Након посљедњег потеза приштинских власти, потпуно смо обуставили извоз - истакао је за “Глас Српске” директор “Милкоса” Адин Факић и додао да су процјене да ће акумулирани губитак овог предузећа на крају године износити око 400.000 КМ.

На Косово не иде ни роба зеничке компаније “Арселор Митал”.

- Извоз на Косово је обустављен. Рјешење овог проблема је веома важно за наше пословање - рекли су у овом предузећу.

Портпарол Царине самопроглашеног Косова Адриатик Ставилеци рекао је да је од увођења такси на робу из Србије и БиХ на тамошње тржиште за двије седмице ушло само 49 камиона с робом вриједном 140.000 евра. Према његовим ријечима, свега 11 камиона са робом стигло је из БиХ.

Економиста Горан Радивојац каже да је тешко процијенити колики ће бити губитак привреде БиХ због енормних такси које су увеле приштинске власти.

- Не знамо још да ли ће губитак бити милион, два или десет милиона марака, али је свакако ова ситуација веома штетна и за економију БиХ и Србије. С економског аспекта, ово је потпуно ненормална ситуација и очекујем да ће проблем бити ријешен до краја године. Штета је већ настала и с економског аспекта не може се рећи да је Косово показало било какав партнерски однос - рекао је Радивојац и додао да су за БиХ посљедице индиректне у смислу смањења производње и пласмана производа.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је у сриједу да Србија мјесечно губи око 42 милиона евра због додатних такси које је увела Приштина.

Приштинске власти су почетком новембра повећале порез за десет одсто на сву робу која долази из БиХ и Србије, а с обзиром на то да та одлука представља грубо кршење Споразума о слободној трговини земаља централне Европе (ЦЕФТА), њен опозив затражио је тада и Брисел. Приштина, међутим, није повукла ту одлуку, већ је 21. новембра донијела нову о увођењу царина од 100 одсто на све производе из ових двију земаља, што су стручњаци окарактерисали као одмазду овим земљама јер су гласале против пријема самопроглашеног Косова у Интерпол.

Привредна комора РС

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже за “Глас Српске” да је укупна робна размјена између Српске и Косова за девет мјесеци износила око 33 милиона КМ, од чега је извоз из РС 31 милион марака.

- У укупном збиру нашег извоза то није много, али је нама свако тржиште веома важно, посебно гледајући из угла појединачних предузећа која извозе на Косово. Очекујемо реакцију надлежних из ЕУ, и то ону која ће резултирати стављањем ван снаге овакве одлуке, а не само декларативну, благу реакцију - рекао је Благојевић.

Најзначајнија роба коју БиХ извози на Косово

гвожђе и челик

прерађевине од меса, риба

млијеко и млијечни производи

дрво, производи од дрвета и дрвени угаљ

фармацеутски производи

 

Најзначајнија роба коју БиХ увози са Косова

сирова крупна и ситна кожа са длаком и без длаке

производи од гвожђа и челика

пиће, алкохол и сирће

пластичне масе и производи од пластичних маса

каучук и производи од каучука и гуме

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана