Приспјеле плате за ову годину исплаћене, позив радницима Жељезница РС да се врате на посао

Срна
Приспјеле плате за ову годину исплаћене, позив радницима Жељезница РС да се врате на посао

Добој - Из Управе предузећа "Жељезнице Републике Српске" /ЖРС/ саопштено је да су исплаћене све приспјеле плате за ову годину и позивају раднике да се врате редовним активностима.

Из Управе ЖРС-а подсјећају да се плате у "Жељезницама" исплаћују редовно, у складу са Законом о раду, и то је за Управу приоритет приликом планирања и плаћања трошкова.

"У овој години све плате су исплаћене у законском року. Уз плату, радницима се редовно исплаћује и регрес у мјесецу у којем је радник био на годишњем одмору", наводи се у саопштењу ЖРС-а.

Поред осам исплаћених плата у овој години - седам доспјелих плата за период јануар-јул и плата за децембар исплаћена у јануару, Управа је обезбиједила и исплату пет топлих оброка и четири накнаде за превоз за ову годину.

Из 2017. године доспјеле су, а још нису измирене, једино обавезе за два топла оброка и три превоза са километром.

Из Управе "ЖРС" не споре да су у овој години настала одређена дуговања према радницима, по основу топлог оброка и накнаде за превоз, а до кашњења са исплатама долази због недостатка новчаних средстава, а не, како наводе, због воље Управе да нека радничка права ускрати или умањи.

"Како се у току мјесеца морају измиривати и обавезе од којих зависи процес рада и одржавање безбједности у жељезничком саобраћају, који не смију бити угрожени, јасно је да 'ЖРС' у складу са могућностима, измирују обавезе према радницима", наводи се у саопштењу.

ИЗ ЖРС-а поручују да се данашњи поступци појединих радника не могу сматрати штрајком, јер они нису организовани у складу са Законом о штрајку.

"Радници морају бити свјесни посљедица поступања мимо важећих прописа и то не само по лично здравље, већ и по њихов радно-правни статус. С тога Управа позива све раднике, који су се одлучили на такозвани штрајк глађу да одустану од даљег угрожавања властитог здравља, а да свако незадовољство у вези са остваривањем права из радног односа рјешавају у складу са важећим законским прописима", поручују из Управе ЖРС.

Из Управа истичу да су свјесни тешког материјалног стања у коме се жељезнички радници налазе и подсјећају да су у сличном положају и многи други радници у Републици Српској.

"Позивамо раднике да имају разумијевања за потезе које Управа 'ЖРС' чини на побољшању стања, активности које заједно са Владом Републиек Српске предузимамо на реорганизацији и рјешавању свих проблема жељезничких радника уз учешће Свјетске банке, те да се врате својим редовним радним активностима, а да се сви проблеми рјешавају у складу са законом у редовним процедурама", наводи се у саопштењу "ЖРС".

Предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности Златко Марин рекао је раније данас Срни да су он и још девет његових колега, радника "Жељезница Републике Српске" ступили у штрајк глађу, од којег неће одустати док не буду испуњени њихови захтјеви.

Он је појаснио да су разлози штрајка слични онима из марта ове године, односно неисплаћивање плате, накнаде за превоз и топли оброк у складу са законом, као ни осталих материјалних трошкова према радницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана