Присјео им парадајз из Турске

Милијана Латиновић
Присјео им парадајз из Турске

Бањалука - Вијест да на гајбицама парадајза увезеног из Турске у Србију стоји упозорење да кора није за људску употребу забринула је и становнике Републике Српске који свакодневно пазаре ово поврће, јер се осим домаћег, на тезгама и полицама маркета већ може наћи и увозно.

Бањалучанка Славица Р., коју смо јуче затекли испред једне од продавница, каже да се не усуђује да купи парадајз иако је њеним укућанима једна од најдражих салата.

- Чула сам за парадајз из Турске који се продаје у Србији, а знам да и код нас увозе, поготово овај први. Не знам шта пише на декларацији, али се не усуђујем да га купим. Свим и свачим нас трују. И није то проблем само са парадајзом. Ранијих година у лимуну је било пестицида, а спорне су биле и мандарине, а сад парадајз - казала је ова Бањалучанка. 

У Спољнотрговинској комори БиХ су истакли да на наше тржиште долази парадајз из Турске, али нису могли да потврде да ли је ријеч о поврћу са спорном декларацијом.

- У прва два мјесеца ове године увезена су 632.962 килограма парадајза из Турске, вриједности 659.447 КМ - навели су у Спољнотрговинској комори БиХ.

Додају да је лани увезено 4,46 милиона килограма парадајза из Турске, вриједности 4,5 милиона марака.

Начелник Одјељења за биљну производњу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Саша Лалић истиче да нема информацију да ли се спорни парадајз продаје и на нашем тржишту.

- Такве декларације се обично налазе на паковањима агрума, чија се кора не користи у исхрани. Вјерујем да је ту дошло до неке грешке. У сваком случају, треба бити опрезан - рекао је Лалић.

Додаје да је савремена пољопривреда незамислива без употребе пестицида, али да произвођач мора добро познавати и културе које узгаја и пестициде које користи.

Лалић је казао да је едукација пољопривредника обавезна.

У Агенцији за безбједност хране БиХ кажу да од надлежних инспекција нису добили обавјештење да су при увозу у БиХ забиљежени случајеви да је на гајбицама парадајза из Турске исписано упозорење да кора није за људску исхрану.

- У БиХ се спроводи редовни годишњи програм контроле остатака пестицида у и на храни биљног поријекла, а резултати програма доступни су јавности - наводе у овој агенцији.

У Инспекторату РС истичу да су инспектори лани приликом увоза узели 1.133 узорка воћа и поврћа за лабораторијске анализе, те да је потврђено да су сви испитивани узорци били уредни и да задовољавају прописане параметре здравствене исправности и квалитета.

Лимун

На тржишту РС и БиХ прије четири године појавио се лимун увезен из Турске, за који се сумњало да је третиран штетним материјама.

У неколико испитиваних узорака тада је пронађена супстанца имазалил која изазива канцерогене посљедице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана