Priprema tužbe do kraja marta

Slobodanm Dakić
Priprema tužbe do kraja marta

MRKONjIĆ GRAD - Opština Mrkonjić Grad nije odustala niti će odustati od podnošenja tužbe protiv Hrvatske za ratnu štetu, koja je procijenjena na 680 miliona maraka. Ekspertski tim pravnih stručnjaka i Advokatske komore Republike Srpske privodi kraju aktivnosti na pripremi dokumentacije za tužbu.

Ovo je za "Glas Srpske" potvrdio načelnik opštine Zoran Tegeltija.

- Ekspertski tim na pripremi tužbe i dokumentacije intenzivno radi više mjeseci. Mi očekujemo da će aktivnosti na pripremi dokumentacije biti završene do kraja marta i da će se tada tačno znati kako će se podnijeti tužba. Veliku pomoć u ovom poslu pružaju nam institucije Vlade RS i kabinet predsjednika Srpske, te Advokatska komora. U prilog nama ide i činjenica da su opštinske komisije za procjenu ratne štete popisale štetu još 1996. godine, tako da raspolažemo ogromnom dokumentacijom koja nedvosmisleno pokazuje da su oružane snage Hrvatske i HVO sistematski uništavali i pljačkali naša sela, grad, preduzeća, kuće, stanove… Pisanje i podnošenje tužbe je ozbiljan i složen zadatak i ne smije biti improvizacije - rekao je Tegeltija.

On naglašava da je opština u saradnji sa Republičkim centrom za istraživanje ratnih zločina štampala publikaciju "Agresija Republike Hrvatske na Republiku Srpsku - okupacija opštine Mrkonjić Grad".

- U publikaciji postoje na jednom mjestu sva dokumenta i podaci o počinjenim ratnim zločinima i ratnoj šteti, koja je procijenjena na 680 miliona maraka. Publikacija potkrepljuje ko je naredio, izvršio pljačku i paljenje našeg grada i sela - ističe Tegeltija.

On je dodao da, iako su dokazi o agresiji i okupaciji mrkonjićke opštine svima poznati u BiH, odgovorni u državnim institucijama nisu mrdnuli ni prstom da pomognu rukovodstvu mrkonjićke opštine u pripremi i podnošenju tužbe protiv Hrvatske.

- A da se ne govori o tome da je bilo logično da je država BiH podnosilac tužbe - rekao je on.

Prilikom agresije hrvatske vojske i pripadnika HVO na opštinu Mrkonjić Grad ubijeno je 480 Srba. od kojih su do sada pronađeni, ekshumirani i identifikovani posmrtni ostaci 219 lica.

Prema podacima Komisije za procjenu ratne štete, hrvatske trupe su zapalile i porušile 3.644 kuće, 700 stanova, a 6.017 stambenih objekata je oštećeno u Mrkonjić Gradu.

Iz preduzeća su odnesene sve mašine, a iz kuća i stanova opljačkana imovina. Uništen je cjelokupni stočni fond od 12 hiljada goveda, 70 hiljada ovaca i 15 hiljada svinja.

Ratni zločin

Odgovorni u mrkonjićkoj opštini očekuju da će Tužilaštvo za ratne zločine Srbije procesuirati odgovorne za počinjene ratne zločine u Mrkonjić Gradu. Mada, kažu, voljeli bi da taj posao konačno okonča Sud BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana