Припрема тужбе до краја марта

Слободанм Дакић
Припрема тужбе до краја марта

МРКОЊИЋ ГРAД - Општина Мркоњић Град није одустала нити ће одустати од подношења тужбе против Хрватске за ратну штету, која је процијењена на 680 милиона марака. Експертски тим правних стручњака и Aдвокатске коморе Републике Српске приводи крају активности на припреми документације за тужбу.

Ово је за "Глас Српске" потврдио начелник општине Зоран Тегелтија.

- Експертски тим на припреми тужбе и документације интензивно ради више мјесеци. Ми очекујемо да ће активности на припреми документације бити завршене до краја марта и да ће се тада тачно знати како ће се поднијети тужба. Велику помоћ у овом послу пружају нам институције Владе РС и кабинет предсједника Српске, те Aдвокатска комора. У прилог нама иде и чињеница да су општинске комисије за процјену ратне штете пописале штету још 1996. године, тако да располажемо огромном документацијом која недвосмислено показује да су оружане снаге Хрватске и ХВО систематски уништавали и пљачкали наша села, град, предузећа, куће, станове… Писање и подношење тужбе је озбиљан и сложен задатак и не смије бити импровизације - рекао је Тегелтија.

Он наглашава да је општина у сарадњи са Републичким центром за истраживање ратних злочина штампала публикацију "Aгресија Републике Хрватске на Републику Српску - окупација општине Мркоњић Град".

- У публикацији постоје на једном мјесту сва документа и подаци о почињеним ратним злочинима и ратној штети, која је процијењена на 680 милиона марака. Публикација поткрепљује ко је наредио, извршио пљачку и паљење нашег града и села - истиче Тегелтија.

Он је додао да, иако су докази о агресији и окупацији мркоњићке општине свима познати у БиХ, одговорни у државним институцијама нису мрднули ни прстом да помогну руководству мркоњићке општине у припреми и подношењу тужбе против Хрватске.

- A да се не говори о томе да је било логично да је држава БиХ подносилац тужбе - рекао је он.

Приликом агресије хрватске војске и припадника ХВО на општину Мркоњић Град убијено је 480 Срба. од којих су до сада пронађени, ексхумирани и идентификовани посмртни остаци 219 лица.

Према подацима Комисије за процјену ратне штете, хрватске трупе су запалиле и порушиле 3.644 куће, 700 станова, а 6.017 стамбених објеката је оштећено у Мркоњић Граду.

Из предузећа су однесене све машине, а из кућа и станова опљачкана имовина. Уништен је цјелокупни сточни фонд од 12 хиљада говеда, 70 хиљада оваца и 15 хиљада свиња.

Ратни злочин

Одговорни у мркоњићкој општини очекују да ће Тужилаштво за ратне злочине Србије процесуирати одговорне за почињене ратне злочине у Мркоњић Граду. Мада, кажу, вољели би да тај посао коначно оконча Суд БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана