Pripravnici u Poreskoj upravai RS zapošljavani bez konkursa

Marijana Miljić
Pripravnici u Poreskoj upravai RS zapošljavani bez konkursa

Banjaluka - Poreska uprava RS angažovala je lani bez konkursa osam pripravnika, a obaveze ove institucije na kraju 2015. iznosile su 8,01 milion maraka, što je za 42 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Na te propuste ukazala je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS zbog čega je Poreskoj upravi dala mišljenje sa rezervom za finansijske izvještaje. Revizori su naveli da je PURS u 2015. godini angažovao 29 pripravnika i 78 volontera.

- Za prijem osam pripravnika nije sprovedena konkursna procedura, što nije u skladu sa zakonom - navedeno je u revizorskom izvještaju.

Od ukupnog iznosa kratkoročnih obaveza, odnosno 5,9 miliona KM, nešto više od tri miliona nije plaćeno do kraja februara ove godine.

- Kratkoročne obaveze povećane su za 2,5 miliona - navedeno je u izvještaju i dodato da su kratkoročna razgraničenja iskazana u iznosu od 1,87 miliona, a dugoročne obaveze od 245.000 KM.

Revizori su naveli i da sporna potraživanja PURS-a iznose 456,26 miliona KM i da su povećana za 6,7 odsto u odnosu na godinu ranije.

- Na sporna potraživanja Fonda solidarnosti odnosi se 1,02 miliona, a na potraživanja za poreze, doprinose i ostale neporeske prihode RS 455,24 miliona KM - navedeno je u izvještaju.

Revizori su ukazali i da je blokirano 2,26 miliona KM koje PURS ima u Banci Srpske.

Direktor Poreske uprave Zora Vidović pojašnjava da su pripravnici koji su zaposleni bez konkursa djeca poginulih boraca.

- Ta lica su prvo volontirala u PURS-u, a nakon toga smo ih angažovali kao pripravnike - rekla je Vidovićeva.

Ona je navela da se veliki iznos neizmirenih kratkoročnih obaveza na koje su revizori ukazali odnosi na troškove rada PURS-a koji se plaćaju iz budžeta RS.

Refundacija

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS navela je da Poreska uprava nije izvršila korekciju potraživanja za refundacije od Fonda za dječiju zaštitu RS u iznosu od 49.883 i Zavoda za zapošljavanje od 860 KM. Zbog toga su na kraju godine potcijenjeni obračunski rashodi za navedeni iznos, a precijenjena kratkoročna potraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana